Дати відповідь на запитання, як відродити українське село, намагалися ще класики з часів Панаса Мирного. Учора до їхнього кола долучилися й фермер Василь Коробейко, експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава та перший секретар ЦК ЛКСМУ Олександр Присяжнюк, які під час прес-конференції представили свої міркування на глобальну тему: «Українське село: як зупинити розруху?». І хоча єдиного рецепта одужання села у них в результаті не виявилося, проте діагноз поставили одноголосно — пацієнт важко хворий та відчуває сильну нестачу реформ.
Володимир Застава на підставі проведеного Інститутом Горшеніна соціологічного дослідження зробив висновок, що причиною всіх поневірянь села є те, що земля більше не сприймається як джерело достатку. Люди не знають, що з нею робити. Так, вирощують продукти для продажу на своїх ділянках лише 18,4 відсотка селян, 19,4 % — здають свої паї в оренду. Ось і відповідь на запитання, чому у нас на полях бур’яни замість пшениці. 
У фермерів інші проблеми. За словами Володимира Застави, вони не можуть укладати договори довгострокової оренди землі. Тож не мають можливості планувати свій бізнес: брати кредити, купувати техніку, зводити ферми. Адже немає жодної впевненості у тому, що власники паїв наступного року знову погодяться здати їх фермерському господарству. Водночас соціологи зафіксували: 71,7 процента українських селян проти продажу землі.
Згоден з селянами й фермер з Кіровоградщини Василь Коробейко. «Ми сьогодні кинуті напризволяще», — ємко підсумував він державну політику в агросекторі. При цьому Василь Коробейко гостро критикує й вже не нову тенденцію продажу корпоративних прав на землю: «Вони селянам гроші дали — і до побачення. А хто дитсадку допоможе, городи людям зоре, ФАП підтримає? Усе це роблять фермери, а не великі агрохолдинги, які нині захоплюють таким чином землі».
Виходу з ситуації, що склалася, ані експерт, ані фермер не бачать. 
Комуніст Олександр Присяжнюк розповів, що його фракція вже розробила й внесла на розгляд Верховної Ради законопроект про кооперацію на селі. По суті цей проект означає повернення до господарств типу колгоспів. 
Чи раціонально повертатися до старого? Ніхто з експертів не може дати конкретної відповіді. Нині воли в українських селах уже не ревуть. Але не через те, що ясла повні, а через те, що волів немає.
Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.