Нещодавно в Алушті завершився чемпіонат України з шахів серед клубних команд. Переможцем стала команда ШК «Юридична академія», яка виграла всі матчі.
«Сильному гравцеві завжди щастить!» — сказав колись третій чемпіон світу з шахів Х. Р. Капабланка, охоплений ні з чим не зрівняною радістю спортивної перемоги. Шаховий клуб «Юридична академія», заснований Національним університетом «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» ще 1996 року, сьогодні, безумовно, складається переважно з сильних гравців. Одна з останніх його перемог —  у чемпіонаті України серед клубних команд 2012 року.
Старший тренер клубу міжнародний гросмейстер, майстер спорту України Михайло Леонідович Бродський та міжнародний гросмейстер, майстер спорту України Олександр Анатолійович Ковчан, одні із кращих гравців команди, з задоволенням поділилися враженням від турніру.
— Вітаємо вас із черговим досягненням! Скажіть, будь ласка, сподівалися на перемогу?
М. Бродський: — Звісно, що так. Але за кожним успіхом — тривала, кропітка праця. Наша команда завжди боролася за перші місця. До клубу входять двоє заслужених майстрів спорту, одинадцять міжнародних гросмейстерів, один міжнародний майстер, четверо майстрів спорту, семеро кандидатів у майстри спорту. Словом, лише титуловані шахісти. За час свого існування команда клубу здобувала звання чемпіонів (2000, 2004, 2005 роки), віце-чемпіонів (1997, 1999, 2003, 2006, 2008, 2011 роки), бронзові медалі (2001, 2009, 2010) серед клубних команд України. Двічі клуб представляв Україну у Кубку європейських чемпіонів (1997 рік, Польща, і 1999-й, Хорватія), захищав честь України на чемпіонатах світу серед студентів (1998 рік, Нідерланди, і 2000-й, Болгарія). Також команда шахістів університету є багаторазовим чемпіоном та призером серед вищих навчальних закладів України. Тож самі розумієте: команда іменита, до її складу входять високопрофесіональні гравці. А перемозі передував тривалий шлях відточення майстерності й великої роботи над собою.
— Хто представляв шаховий клуб «Юридична академія» на чемпіонаті України серед клубних команд?
О. Ковчан: — Склад команди — шестеро основних і четверо запасних гравців. Це тренер клубу, міжнародний гросмейстер, заслужений майстер спорту Олександр Моїсеєнко, міжнародні гросмейстери Ігор Коваленко, Михайло Бродський, Олександр Ковчан, Назар Фірман, Володимир Онищук, Валерій Авескулов, Геннадій Матюшин, Георгій Арзуманян і міжнародний майстер Микола Бірюков.
— Які шахісти принесли команді найбільше очок?
М. Бродський: — Ми всі зіграли стабільно. Лідером команди беззаперечно став Олександр Моїсеєнко — він виграв найважливіші партії. Також зробив вагомий внесок у перемогу Володимир Онищук.
— Скажіть, будь ласка, як сьогодні відбувається цей важливий турнір?
М. Бродський: — Це офіційний загальноукраїнський турнір із великими традиціями, де професійні шахові клуби України можуть поборотися за перемогу в національній першості. Турнір проводить Державна служба молоді та спорту разом із Федерацією шахів України. Ми щорічно беремо участь у цьому чемпіонаті. І нас можна назвати найбільш стабільною командою — командою, яка бере участь у всіх змаганнях і завжди націлена на найвищий результат. Буває, що деякі збірні не виступають на турнірі через певні обставини. Наприклад, на ці змагання не приїхала команда з Києва. Але були представлені шахові клуби з Чернігова, Луганська, Сімферополя, Донецька, Лубен, Криму, Миколаєва. Усього 10 команд.
— Що далі?
О. Ковчан: — За підсумками чемпіонату України дві команди потрапляють на клубний чемпіонат Європи, що відбуватиметься у жовтні в Ізраїлі. У нас є повне право виступити на цих змаганнях. Звісно, участь в такому турнірі фінансово затратна, а у нас команда — студентсько-викладацька. Але сподіваємося, що у нас усе вийде. Ректор університету — великий прихильник спорту і шахів зокрема, цінує наші здобутки і, певен, докладе максимум зусиль, щоб наші шахісти показали себе на європейській першості.
— В ігрових видах спорту зі спортсменами інколи трапляються непередбачені випадки. А як у царині шахів?
М. Бродський: — Бувають і у нас форс-мажори. У одного з наших шахістів напередодні турніру в сім’ї сталася біда, довелося проводити заміну перед самими змаганнями. Також несподіванкою стало те, що одразу в першому матчі довелося грати із головними конкурентами.
— Формулу успіху маєте?
О. Ковчан: — Ми ретельно готувалися до цього чемпіонату і виграли цей турнір невипадково. Ми — стабільна команда, заздалегідь кожен із нас вивчає «репертуар» супротивника, з яким доведеться змагатися. Щоденна праця над собою, постійні тренування, фізична підготовка, а також фірмові напрацювання, які має кожен достойний шахіст, — це і є формула успіху.
— Команда «Юридичної академії» була фаворитом змагань. Хтось іще виділявся?
М. Бродський: — Сильні команди були із Миколаєва, Луганська, Криму. Але, скажу відверто, команда Харкова поки що найкраща. Тож результат був не тільки прогнозований, а й закономірний.
— І все-таки, кому найбільше завдячуєте перемогою?
М. Бродський: — Знаєте, Національний університет «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» — це навчальний заклад з багатими традиціями в навчанні, науковій діяльності та спорті. В тому, що клуб існує, розвивається, звісно, в першу чергу, заслуга ректорату, ректора В. Я. Тація, президента клубу, проректора з наукової роботи А. П. Гетьмана. Підтримка вузу — величезна. Але перемоги не здобути, коли немає сильних гравців, коли відсутній командний дух. У нас є неперевершена, унікальна команда. А тому є і такий бажаний результат.
— Вітаємо вас із перемогою! Спасибі за розмову й подальших успіхів!
 
Харків.
На знімку: (зліва направо) А. Гетьман, О. Ковчан, В. Тацій, М. Бродський.
Фото надано автором.