Нині в Україні частка молока, що її виробляють у селянських господарствах, становить 75 відсотків загального виробництва. На Чернігівщині 58 тисяч родин забезпечують 60 відсотків молочного валу. Добре це чи погано?

Про це йшлося в Ічні на науково-практичній конференції «Розвиток переробної промисловості і сільськогосподарських підприємств: конкурентоспроможність продукції, добробут селян». В її роботі взяли участь керівники аграрної галузі України, фермери, голови рад, райдержадміністрацій, народні депутати України. Як зазначалося на заході, практика дрібнотоварного виробництва, коли у господарстві утримують одну-дві корови, поставила перед молокопереробними підприємствами гостру проблему якісної сировини. Саме тому сьогодні компанії переробної промисловості вимушені купувати молоко в Польщі та Білорусі.

Щоб ситуацію на ринку молока змінити на краще, окремі молокопереробні підприємства розпочали власні інвестиційні проекти. Особливо результативно вони попрацювали на Придесенні.

— Сьогодні на Чернігівщині діють 32 сучасні доїльні зали, — повідомив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко. — Торік введено в дію чотири молочні комплекси. Загалом за минулий рік у тваринницьку галузь області інвестовано 117 мільйонів гривень. У цьому році буде збудовано та реконструйовано 12 молочних комплексів на загальне поголів’я понад 11 тисяч корів.

Цей досвід показує, що частка закупівлі неякісного молока від населення падає до 40 відсотків від загального обсягу. Але ж виникає інша проблема: селянам якось треба виживати...

На переконання президента УСПП, народного депутата України Анатолія Кінаха, для реалізації потужного аграрного потенціалу в Україні має бути створено передусім сприятливе інвестиційне середовище, повинні діяти методи державно-приватного партнерства, які супроводжувалися б ефективною грошово-кредитною, економічною й соціальною політикою. Він поінформував, що кілька років тому спільно з групою компаній «Провіант» у Чернігівській області було започатковано інвестиційний проект з розвитку сільськогосподарської виробничої кооперації. Повіривши в менеджерів цієї компанії, УСПП допоміг молодим підприємцям у період кризи (2008—2009 роки) отримати кредитні кошти на будівництво нового сучасного молокопереробного заводу та розвиток власної інфраструктури збирання молока. Нині ця модель дає змогу Ічнянському молочно-консервному комбінату, що входить в групу компаній «Провіант», напряму закуповувати у малих, середніх і великих фермерських господарств, які облаштовані сучасними холодильними установками та приладами для контролю якості молока, велику кількість сировини з відмінною якістю.

Поштовхом до розвитку сільськогосподарської виробничої кооперації, констатували учасники конференції, має стати прийняття Державної програми з підтримки дрібнотоварного сільськогосподарського товаровиробника, інтегрованого в переробну промисловість. Її слід розробити на основі кращого міжнародного досвіду спільними зусиллями влади і бізнесу.

 

Чернігівська область.