Парламентська більшість хоче ухвалити законопроект про засади державної мовної політики до кінця нинішньої сесії. Про це заявив у інтерв’ю журналістам після погоджувальної ради один із його авторів, депутат-регіонал Вадим Колесніченко.
Парламентарій нагадав, що після прийняття законопроекту в першому читанні регіонали ініціювали проведення загальнонаціонального круглого стола, на якому всі бажаючі можуть висловити свої зауваження до законопроекту про основи мовної політики, зокрема, до тих норм документа, в яких, на їхню думку, є наступ на державну українську мову. Однак, за словами депутата, дотепер жодної конкретної пропозиції або побажання до цього законопроекту з боку опозиції не отримано. Водночас регіонали зібрали підписи громадян України, жителів східних областей, з вимогами захистити їхнє право на використання своєї рідної (тобто російської) мови. 19 червня закінчується збір пропозицій і поправок до законопроекту, далі буде надано два тижні для того, щоб профільний Комітет з питань культури й духовності підготував своє рішення, порівняльну таблицю і вніс законопроект для розгляду до Верховної Ради.
«Верховна Рада бажає від імені більшості прийняти цей законопроект до літніх канікул, — сказав В. Колесніченко. — За Регламентом усі можливості для цього є». Якщо в середу профільний комітет встигне розглянути це питання, політик припускає, що законопроект може бути розглянутий у парламенті й цього тижня. Хоча й визнав, що технічно це практично неможливо. До того ж профільний комітет очолює представник опозиції — Володимир Яворівський.