Законодавчі ініціативи регулювання туристичної галузі обговорили під час виїзного засідання парламентського Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в Сімферополі.
Члени комітету за участі членів Постійної комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим із санаторно-курортного комплексу, туризму і підприємництва заслухали інформацію відповідних центральних та місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування із зазначеного питання.
Голова комітету Павло Костенко окреслив основні проблеми законодавчого забезпечення результативного функціонування туристичної галузі, серед яких, зокрема: формування моделі ефективного функціонування сфери надання послуг і розміщення туристів; стратегія розвитку курортів; використання прибережної смуги та пляжів. Народний депутат також зазначив, що всі плани розвитку сфери туризму, які розробляються владою, мають спиратися на механізм співробітництва владних структур з фахівцями. В АРК, за його словами, спостерігаються системні кроки для формування такого механізму.
Голова Постійної комісії Верховної Ради АРК Рустам Теміргалієв повідомив, що торік середньорічна тривалість перебування відпочивальників у кримських санаторіях становила 12 днів, то цього року цей показник зменшився до 11 днів. Середня вартість ліжко-місць у кримських санаторіях за цей період зросла на 19%. Серед причин скорочення терміну відпочинку та зростання цін на нього Р. Теміргалієв назвав високу вартість землі та потужне податкове навантаження на санаторії.
Під час обговорення було прийнято рішення рекомендувати Кабінету Міністрів внести на розгляд Верховної Ради Державну програму з інженерного захисту курортних територій Автономної Республіки Крим від зсувних і абразивних процесів. Уряду рекомендовано також вивчити питання про можливість перенесення протитуберкульозних санаторіїв з південного берегу Криму до санаторію «Старий Крим» за умови будівництва на території сучасного санаторно-курортного комплексу для лікування хворих на туберкульоз.
Комітет також рекомендував Міністерству інфраструктури збільшити кількість залізничних і авіарейсів у період курортного сезону, а також вивчити можливість реконструкції та благоустрою кримських портів з метою збільшення кількості заходів круїзних лайнерів.
На думку членів комітету, Міністерство охорони здоров’я, Державне агентство України з туризму та курортів мають розробити національну стратегію розвитку курортів.
Вл. інф.