За кілька годин до початку матчу Україна—Франція шахтарська столиця «перефарбувалася» у синьо-жовті кольори. Футболки із написом «Україна», шарфи, капелюхи, панами, розмальовані фарбою обличчя, ноги, руки, синьо-жовті сарафани і спідниці, козацькі шаровари, віночки зі стрічками заполонили місто. Центром їздили машини з відкидним верхом, і пасажири вигукували гасла на підтримку української команди. За номерами автомобілів і автобусів, які паркувалися поблизу стадіону, можна було вивчати географію України.

Наші вболівальники становили переважну більшість. Хоча французи виглядали більш креативними: наприклад, один із фанів носив капелюха, з одного боку якого був футбольний м’яч, а з другого — півень. Французи йшли, співаючи «Марсельєзу» та інших пісень. У відповідь зі стану українських уболівальників лунала «Червона рута».

«Ми взяли квитки на три гри української збірної і збираємося щосили підтримувати команду, — розповів Олександр із Миколаєва, який попивав пиво на літньому майданчику і час від часу бив у барабан, разом із друзями вигукуючи «Україна! Україна!» — До речі, напишіть, будь ласка, чому це на стадіон заборонено проносити барабани. До нас ставляться дуже прискіпливо. А ми — люди мирні, ображати французів не збираємося. Щойно навіть пригощали їх салом. Мови, правда, не знаємо, але нічого — порозумілися».

У день гри охорона стадіону «Донбас Арена» затримала громадянина, який продавав квитки на матч за ціною, вчетверо вищою за номінал. Перекупника доставили до райвідділу міліції, де на порушника складено адміністративний протокол за торгівлю з рук у невстановлених місцях. А от уболівальників, які намагалися продати квитки за номіналом, міліція не чіпала, не вбачаючи в цьому криміналу. За десять хвилин до початку гри біля кас стадіону я нарахувала чотирьох торгівців зайвими квитками. Найдорожчою була пропозиція у 120 гривень, найдешевшою — два квитки по 50 гривень. Ажіотажу серед покупців не спостерігалося: усі, хто прагнули потрапити на стадіон, уже потрапили туди. Але, судячи з тенденції, щирим уболівальникам, яким не пощастило із квитками, варто не впадати у відчай, а підійти до кас незадовго до початку матчу.

У перші хвилини після старту навколо стадіону здійнявся вітер. У небі замиготіли блискавки, і за мить полилося наче із відра. Почалися проблеми із мобільним зв’язком і — трагедія! — зник сигнал у сотнях телевізорів. За словами міського голови, об’єкти, пов’язані із футбольним чемпіонатом, — стадіон, фан-зона, кемпінг-парк тощо — витримали удар стихії та поновили свою роботу. Подивитися гру в офіційній фан-зоні зібралося 45 тисяч уболівальників. Після початку грози люди стали в паніці ховатися. Більшість уболівальників залишилася спостерігати за матчем на великому екрані. А згодом, не чекаючи на завершення гри, розчаровані шанувальники футболу стали залишати фан-зону.

На знімку: англійські фанати привезли до кемпінг-парку в Донецьку труну, яку у вівторок збираються пронести центром міста. Так уболівальники висловлять свій протест проти антиукраїнської кампанії, яка розгорнулася у британських медіа перед початком Євро-2012. В ефірі телеканалу Бі-Бі-Сі екс-капітан збірної Англії Сол Кемпбелл закликав не їхати до України: «Не треба ризикувати. Тому що назад ви можете повернутися у трунах». Самі ж іноземні вболівальники кажуть, що не побачили жодних проявів агресії чи расизму.

Фото автора.