Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк 15—16 червня перебував з робочою поїздкою на Волині.
Ківерцівський район, з якого розпочалося перебування на Волині Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, приміський. У Луцьку його межі подекуди ще можна пізнати за лісосмугами, за які вже давно переступив обласний центр, проковтнувши село Гуща, яке стало міським мікрорайоном. Здавалось б, таке вигідне розташування району мало позитивно вплинути на його розвиток. Однак вже вкотре високий столичний гість переконується: соціальні та економічні питання тут впродовж багатьох років вирішувалися недостатньо. Свідчення тому — зустрічі, які відбулися в п’ятницю в селах Грем’яче, Карпилівка, Башлики, Дерно, селищі Цумань.
Прикордонне з Рівненщиною село Гре-м’яче — одне з небагатьох у районі, де майже немає безробіття. На його території розташований санаторій «Пролісок», декілька приватних підприємств, неподалік селище Цумань, де теж можна працевлаштуватися. Найбільше болить місцевим жителям шкільна проблема. Будівлю старої школи споруджено ще 1932 року. Через тісноту заняття доводиться проводити в дві зміни. А нова існує лише як довгобуд, стіни якого зведено до середини другого поверху, через недбальство прийшла в непридатність. Тож тепер споруду потрібно розбирати. Тим часом в Грем’ячому щороку народжується близько двадцяти малюків.
Тривалий час така сама проблема існувала і в Карпилівці, яка на першому місці в районі за народжуваністю.
Нині у школі навчається 427 учнів, а з першого вересня їх стане аж 450. Тож, оглянувши добудову школи, а тут восени в ній стане на шість класних кімнат і декілька кабінетів більше, розшириться їдальня, з’явиться спортивний зал, Адам Мартинюк запевнив педколектив, що з їх введенням до початку навчального року проблем не буде.
Враховуючи, що в неділю в державі відзначався День медичного працівника, Адам Мартинюк не міг не скористатися можливістю, щоб привітати зі святом працівників охорони здоров’я Ківерцівського, Маневицького, Камінь-Каширського та Любешівського районів. Виступаючи на урочистих зборах у Ківерцівській районній лікарні, він торкнувся проблем, які можуть виникнути під час впровадження експерименту зі створення так званих госпітальних округів і пов’язаним із цим скороченням мережі лікувальних закладів, насамперед дільничних лікарень у сільській глибинці. «Я категоричний противник того, — сказав він, — що нині намічається зробити в медицині».
Звичайно, не обійшлося без нагород і подарунків. Завідувач відділення Любешівської центральної районної лікарні Юрій Басалик отримав Почесну грамоту Верховної Ради України, а медики усіх чотирьох районів — велику партію сучасних тонометрів. Особисто від себе Адам Мартинюк зробив подарунки великій групі медичних працівників.
Не менш напруженим був і другий день перебування Першого заступника Голови Верховної Ради на Волині. Окрім райцентру Маневичі, він відвідав ще 12 сіл району, де цікавився проблемами їх мешканців, обіцяв конкретну допомогу, у разі змоги одразу сприяв їх розв’язанню.
Перед від’їздом Перший заступник Голови Верховної Ради дав інтерв’ю:
— Перебуваючи в Ківерцівському і Маневицькому районах, я ще раз переконався: в соціальній сфері у них стан значно гірший, як у більш периферійному Любешівському. Тож доведеться докладати зусиль і сюди. Частину проблем буде розв’язано за рахунок коштів державного бюджету. Розпорядженням Кабміну від 28 травня для цих двох районів, переважно Ківерцівського, виділено понад десять мільйонів гривень капіталовкладень (додатково перед тим було виділено три мільйони гривень на закінчення будівництва дитячого садка в селі Жидичин). За цей кошт планується завершити реконструкцію дитячого садка в селищі Олика, розпочати будівництво полігона твердих відходів і каналізаційних споруд на чотирьох вулицях міста Ківерці. За рахунок спонсорських коштів — відремонтувати корпус в Ківерцівській районній лікарні, який називатиметься «Центром матері і дитини». Є можливість залучити до розв’язання соціальних проблем так звані зелені інвестиції, тобто кошти по Кіотському протоколу. Це можуть бути досить великі суми. Нарешті вирішено питання про будівництво магістрального газопроводу в Маневицький район, завдяки чому можна газифікувати 33 його населені пункти. Прийнято рішення про початок будівництва дошкільного дитячого закладу в селі Городок Маневицького району, на що розпорядженням Кабміну виділено 2,5 мільйона гривень.
 
Волинська область.
На знімку: у пенсіонерки Віри Ярошик з села Козлиничі Маневицького району після cпілкування з Адамом Мартинюком і головою Маневицької райради Петром Зінчуком (ліворуч) чудовий настрій.
Фото автора.