Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т. Шевченка ініціює кампанію із захисту української мови. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат Павло Мовчан («БЮТ-«Батьківщина»).
Парламентарій переконаний, що в разі ухвалення законопроекту «Про засади державної мовної політики» почнеться «демонтаж» української державності.
«Влада провокує саме такі дії, які ми можемо назвати «українська хвиля». Вона інформаційно вже починається і з кожним днем посилюватиметься», — підкреслив він.
За його словами, ВТ «Просвіта» має намір проводити просвітницько-культурну роботу з дітьми в кожній школі, у тому числі через батьків пояснювати їм наслідки введення в нашій країні двомовності.
Крім того, у числі запланованих заходів — масовий бойкот російської аудіо-, відео- та кінопродукції, інтернет-сайтів; проведення пікетів місцевої влади тощо.
Законопроект, підкреслив народний депутат Іван Заєць («НУ—НС»), спрямований на витіснення української мови із життя суспільства та створення міжнаціональної ворожнечі. Він наповнений нормами, котрі стимулюють сепаратизм в країні. Парламентська більшість творить політику, котра розділяє нашу державу на певні регіони. «У цьому разі ми маємо справу з великою групою високопосадовців із дуже великими можливостями, яка породжує суперечності в суспільстві. Це патологічні українофоби, котрі не можуть спокійно спати через те, що нам вдалося в країні організувати так суспільне життя, де на мовній основі немає жодних протиріч», — зазначив парламентарій.
За його словами, імплементація такого закону потребуватиме 50 млрд. грн. «Ці гроші потрібно буде брати із бюджету і фінансувати суперечності між людьми, — наголосив І. Заєць. — Ми хотіли б, щоб глава держави, Гуманітарна рада при Президентові висловилися щодо цього питання. Адже не один інститут Національної академії державного управління при Президентові, як і Національна академія наук загалом виступали проти такого законопроекту». Таким чином, вважає він, влада розпочала процес знищення української нації.