Комунальники з банкірами не домовилися, і тисяча безпомічних старих людей залишилися без компенсацій по «заморожених» радянських вкладах.

У Херсоні — «затор» з виплатами компенсацій від держави по «заморожених» вкладах радянських років. В обласному управлінні Ощадбанку кажуть, що з початку червня тут щодня одержують від 20 до 40 телефонних дзвінків і скарг від старих людей, які за станом здоров’я самі по компенсацію прийти не можуть, а їхнім рідним і близьким в оформленні доручень відмовляють. Пенсіонери й ветерани пишуть обурені листи не тільки у фінансові установи, а й у Кабмін, адміністрацію Президента України. «Моїй матері — ветеранові Великої Вітчизняної — 84 роки, і сама вона в банк прийти не може, бо просто вже не ходить. Потрібне доручення, однак приватний нотаріус бере 240 гривень за те, щоб скласти його і завірити. 
Це можна було б зробити в ЖЕКу за місцем проживання безплатно, та тільки його працівники відмовляються — кажуть, така послуга не входить у їхні обов’язки, а Президент і Прем’єр-міністр їм не указ», — журиться дочка херсонського ветерана Нета Сивокос.
— Із тих 170 тисяч людей, які мають право на компенсацію в Херсонській області, тисяча — це ті самі херсонські старики, які самостійно пересуватися не в змозі. Примушувати їх платити нотаріусам за оформлення доручень, коли значно простіше поставити на документ печатку житлової контори, було б непорядно й неправильно, — коментує начальник обласного управління АТ «Ощадбанк» Володимир Дубровський. — Я звернувся до керівництва Херсонської міськради з письмовим проханням вплинути на жеківське начальство, однак комунальники відмовляються завіряти доручення на право одержання компенсацій за старих людей, які не в змозі самостійно пересуватися.
— Звернення Ощадбанку ми отримали, однак вплинути на ЖЕКи в цьому плані не можемо. Міська влада не має права змусити навіть комунальні контори завіряти доручення — у їхні повноваження таке просто не входить. Це ж не просто печатку на папір поставити, і забути про неї. Щоб уникнути зловживань, співробітник житлової контори повинен прийти додому до людини, переконатися, що вкладник не помер, а справді доручає комусь із членів родини оформити й одержати компенсацію. А в комунальників і так безліч іншої роботи, яку за них ніхто виконувати не буде. Навіть якби це було платною послугою, ЖЕКи не мали б права її надавати, бо вітчизняним законодавством про ЖКГ подібне не передбачено, — парирує начальник управління житлового господарства Херсона Олексій Рибаков.
Загалом, ситуація «патова». Херсонські комунальники пропонують зайнятися оформленням доручень банкірам, а співробітники Ощадбанку кажуть, що вони й так працюють на межі можливостей: обслужити 170 тисяч людей — це не жарт. Отож крайніми залишаються всі ті самі лежачі старики: хоч бери й вези їх у найближче відділення банку на каталці, спересердя говорить родичка.
На компенсацію, що добувається з такими складнощами, можна було б «махнути рукою». Але погано те, що більшість родин, котрі доглядають за «лежачими» дідусями й бабусями, заможними не назвеш, і тисяча гривень від держави — для них велика підмога, від якої гріх відмовлятися.
На знімку: під час процедури одержання коштів у Правобережному відділенні Дніпропетровського обласного управління «Ощадбанку».
Дніпропетровськ. Пенсіонерка Катерина Аджамська недавно поховала свого чоловіка, який так і не дочекався виплати.
Фото Миколи МЯкшикова (Укрінформ).