У країні триває перевірка атракціонів на безпечність. Її результати не менш екстремальні, ніж катання на американських гірках: із 920 атракціонів 340 перевірку не пройшли. Їхня робота заборонена доти, поки не буде усунено всі недоліки. За виявлені порушення до відповідальності вже притягнуто 179 посадових осіб. Про це вчора під час прес-конференції повідомив заступник голови Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Степан Дунас. Як з’ясувалося, найчастіше власники таких забав грішать відсутністю документації або неналежно оформленими дозволами. Та подекуди і технічний стан гойдалок і каруселей залишає бажати кращого.
Відповідно до законодавства так звані «атракціони підвищеної небезпеки» можна перевіряти лише раз на три роки, пояснює Степан Дунас. Але, зважаючи на значимість цього питання, такі перевірки ініціюються щорічно. Результати, мовляв, відчутні. Власники атракціонів стають дисциплінованіші і з кожним роком дедалі більше уваги приділяють безпечності своїх забав. Чиновник запевняє: відповідальність таких підприємців потрібно й надалі посилювати. Щоб вони хвилювались не тільки за прибутковість, а й за безпечність свого бізнесу.
Проте сказати точно, скільки в Україні є атракціонів, неможливо. За словами Степана Дунаса, офіційній реєстрації вони не підлягають. А тому можна оперувати лише приблизними даними. Згідно з ними в Україні функціонує близько 1100 таких екстремальних розваг. Із них майже дві сотні пересувні і постійно змінюють місце своєї дислокації.
На цей час найбільше порушень виявлено у Криму, Донецькій, Луганській, Харківській областях та в Києві. Там, де атракціони мають найбільший попит.
Тим часом статистика свідчить: за останніх сім років «жертвами» атракціонів стали 23 людини. Із яких для сімох такі екстремальні розваги завершилися трагічно. Степан Дунас переконаний: звести до нуля кількість таких, м’яко кажучи, неприємних випадків можна лише спільними зусиллями власників атракціонів, контролюючих органів та простих українців. Адже навіть попри дотримання всіх вимог та відмінний технічний стан каруселі, неадекватна поведінка може призвести до травмування.
Якщо вже так сталося, що людина таки постраждала, і не зі своєї провини, то можна вимагати компенсації. Для цього, щоправда, таку НП потрібно належним чином оформити. Подбати, щоб були свідки цієї невеселої пригоди, квитки тощо. І в будь-якому разі потрібно звернутися до органів місцевої влади. Щоб ті, у свою чергу, оформили акт розслідування.
І наостанок пам’ятайте: ви маєте повне право вимагати від оператора атракціону чи його адміністратора копію акта про відповідність. Це, мовляв, хоча б якась гарантія його безпечності. А ще краще: перед тим, як сісти на карусель, зважте всі за і проти. Адже ціна за кількахвилинний викид адреналіну може бути надто висока.