Тридцять п’ять об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) створено нинішнього року в місті над Південним Бугом. Це на третину більше порівняно з 2013-м. Ще два перебувають у стадії оформлення документів. Загалом у місті діє понад триста таких громадських об’єднань.
Активізацію у створенні нових ОСББ у міськвиконкомі пояснюють увагою, що її приділяє міська влада таким громадським формуванням. Начальник відділу з розвитку ОСББ департаменту житлового господарства Вінницької міськради Галина Спірідонова наводить такий приклад. Міськрада почала виділяти кошти на капітальний ремонт будинків насамперед об’єднанням співвласників. Мешканці багатоповерхівок звернули на це увагу і відгукнулися створенням нових ОСББ. Ще один аргумент — старші по будинках мають пільги під час плати за житлово-комунальні послуги. Їх, а також голів ОСББ, безкоштовно навчають на спеціальних курсах. Науковці та практики допомагають опанувати науку управління об’єднанням, дають знання у сфері житлово-комунального господарства тощо.
— Головна причина зростання таких громадських організацій — у зміні свідомості людей, — переконана Галина Спірідонова. — Вони розуміють, що можуть стати повноправними власниками будинків, самостійно контролювати якість надання житлово-комунальних послуг. Розуміють, що їхнє житло не обмежується лише порогом квартири, а охоплює й прибудинкову територію. Тут можна створити гарне місце відпочинку для дорослих і дітей.
Загалом у Вінниці — 1900 багатоповерхівок. Кількість створених у них ОСББ становить поки що тільки 18 відсотків. Зате очевидна тенденція до прискорення темпів появи нових територій відповідальних власників житла. Якщо в перші десять років (1996—2006) щорічно з’являлося не більш як десять об’єднань співвласників, то потім їх кількість зросла до двадцяти протягом року, 2013-го зареєстровано 23 об’єднання, то в 2014-му, як уже згадувалося, буде 37 нових ОСББ.
Вл. інф.