Голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук (на знімку) написав Президенту заяву з проханням звільнити його з цієї посади за власним бажанням, повідомляє наш власний кореспондент Василь 
НЕЇЖМАК. Водночас, за словами очільника ОДА, такі само заяви написали його заступник — керівник апарату ОДА Роман Чабановський, і шестеро голів райдержадміністрацій — Зіньківської, Кобеляцької, Семенівської, Чорнухинської, Чутівської та Шишацької. Всі загадані посадовці є представниками ВО «Свобода».
Тож, як пояснив Віктор Бугайчук журналістам, він та його однопартійці просто виконали рішення «керівництва і політради партії» стосовно складення повноважень усіма свободівцями, котрі працювали в уряді та очолювали обласні й районні державні адміністрації. Таке рішення прийнято у день офіційного оголошення результатів виборів до Верховної Ради, за підсумками яких «Свобода» не подолала прохідний бар’єр. «Ми переходимо в опозицію і покладаємо всю відповідальність за стан справ у країні на політичні сили, які увійшли до складу нової парламентської коаліції», — зазначив Віктор Бугайчук.
Водночас і він, і керівники згаданих РДА виконуватимуть свої посадові обов’язки до підписання їхніх заяв про добровільну відставку Президентом. Свободівці  Полтавщини також мають намір узяти активну участь у наступних місцевих виборах. Віктор Бугайчук, найвірогідніше, повернеться до керівництва кременчуцьким заводом «Ампер», наглядову раду якого очолював раніше. При цьому політичної діяльності не полишатиме. Нагадаємо, що він залишається єдиним депутатом Кременчуцької міськради від ВО «Свобода».
* * *
Голова Тернопільської облдержадміністрації Олег Сиротюк також повідомив, що подав у відставку, повідомляє наш власний кореспондент Любов ЛЕВИЦЬКА. Заяви про складення своїх повноважень написали також голови семи райдержадміністрацій: Борщівської, Бучацької, Козівської, Лановецької, Підгаєцької, Тернопільської та Шумської. Усі вони — представники 
ВО «Свобода».
Відставники виконуватимуть свої обов’язки доти, доки Президент України не підпише їхні заяви. Між тим, заступники голови облдержадміністрації та начальники управлінь, серед яких також багато свободівців, заяв про звільнення не написали. Олег Сиротюк також має намір прозвітувати про свою роботу на посаді керівника області, яку він обіймав з 2 березня цього року. Буквально напередодні, виступаючи на засіданні сесії обласної ради, він повідомив про ініціювання акції «Відлік часу». Вона мала відбутися 21 листопада — у день початку Революції гідності. Під час круглих столів тернопільські свободівці мали намір сказати жителям області, що вдалося і чого не вдалося зробити за час їхнього керівництва. Нагадаємо: і обласну, і Тернопільську міську ради очолюють представники цієї політичної сили. Вона має більшість у депутатському корпусі. Однак останні парламентські вибори продемонстрували істотне падіння довіри до «Свободи». У Тернополі, наприклад, вона була тільки четвертою.
Фото Василя НЕЇЖМАКА.