Цьогоріч у Млинівському районі під цукрові буряки було відведено 6,4 тисячі гектарів, що становить половину площ під цією культурою в Рівненській області. Селяни тішаться, що цукристі цьогоріч вродили рясно та добірно. Тільки ось інша проблема виникла з ними — немає куди здати на переробку. Якщо раніше на Рівненщині працювало декілька цукрових заводів, то нині — жодного. Чого гріха таїти, свого часу їх розібрали, розікрали, переоформили з одного власника на іншого. А селяни тим часом позбулися бодай елементарного, але реального заробітку на вирощених буряках.

Зрештою, ще навесні зажевріла надія, що два підприємства на Рівненщині — Дубенський та Бабино-Томахівський заводи — відновлять виробництво. Але осінь засвідчила протилежне, і доля цукрозаводів виявилася повністю залежною від позиції їхніх власників. Так, Бабино-Томахівський виставили на продаж, і нині він чекає на ефективного господаря. А щодо Дубенського, то представник компанії-власника підприємства заявляє лиш одне — у цьому році завод сировину однозначно не прийматиме. А що буде наступного — поживемо, мовляв, побачимо...

Ось така ситуація змусила буряководів із Млинівського району шукати ринки збуту на Волині, де все-таки залишилися діючі цукроварні. Зокрема, Гнідавський цукровий завод. Але наплив врожаю виявився для підприємства теж проблематичним — наявні потужності не дають змоги переробити всі запропоновані бурякові обсяги. Отож волиняни встановили для млинівських сільгосппідприємств ліміт — п’ять тисяч тонн на добу. Це призвело до того, що на селянських полях, де вирощувалися цукристі, лежать довгі бурякові кагати. На щастя, хоч погода сприяє тому, щоб буряки можна було вивозити з полів.

Ще одна обнадійлива новина — Гнідавський цукровий завод, який щодня приймає по 10—12 тисяч тонн сировини, планує переробляти буряки до 20—25 грудня. Про це, зокрема, повідомив заступник голови правління підприємства Олександр Нікішин. За його словами, працюватиме завод і наступного сезону.

Проте, стикнувшись цьогоріч із проблемою збуту вирощеного врожаю, селяни висловлюють думку про скорочення посівних площ під цукристі на наступний рік. Якщо і надалі виникатимуть такі проблеми з переробкою сировини, зазначають в управлінні агропромислового розвитку Млинівської РДА, то буряком засіватимуть лише чотири тисячі гектарів, що на 2,4 тисячі гектарів менше, ніж нині. Відтак бурякова галузь може перестати бути одним із головних напрямів діяльності сільськогосподарських підприємств та населення.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.