У столиці у приміщенні Київського планетарію відкрили виставку фотографій, які мають розповісти гостям Євро-2012 про порушення прав людини в країні. Ініціаторами виступили «Центр Громадянських Свобод» та чеська організація «People іn Need». 

На відкриття прийшли представники різних громадських організацій, правозахисники та небайдужі громадяни. Почути приголомшливі історії утиску прав і свобод відвідувачі могли з уст самих героїв світлин: Ростислава Шапошнікова, керівника організації «Дорожний контроль», якого сильно побили за його активну громадську діяльність, Зої Карпиленко, матері закатованого в міліції 27-річного Сергія Карпиленка, Христини Бевз, дружини одного з «васильківських терористів». Розповісти про своє горе прийшла і Тамара Рафальська. Її сина, Олександра, засудили до довічного ув’язнення за звинуваченням у вбивстві. Він перебуває за ґратами вже понад 10 років. Однак пані Тамара впевнена: справа сфабрикована. Про це «Голос України» вже розповідав неодноразово.

Серед присутніх була і голова ГО «Правовий простір» Римма Білоцерківська. Нагадаємо, що проти жінки порушили кримінальну справу за звинуваченням у нападі під час мітингу проти незаконної забудови у Сєвєродонецьку у 2007 році. 22 травня 2012 року суд прийняв рішення взяти Римму під варту і помістити у слідчий ізолятор Луганська. Однак вона й досі на свободі. Міліція не робить ніяких спроб виконати волю режиму. До правозахисниці постійно приїжджають люди з інших міст — щоб нести цілодобову варту в домі та офісі.

«Кран працював під лінією електропередач на дорозі загального користування і наражав на небезпеку людей, які проходили поряд. Я за освітою будівельник і розуміла все це, тому намагалася перешкодити. На мітингу на мене напала людина і як наслідок — п’ятирічна епопея з кримінальною справою проти мене. Сьогодні вже навіть є постанова про мій арешт. Проте я приїхала на виставку, адже не вважаю себе винуватою. Про свій приїзд відкритим листом попередила Генерального прокурора та Президента України. Людям потрібно навчитися жити за законом, а владним правопорушникам показувати, що вони живуть, як злочинці», — зазначила Римма Білоцерківська.

Підтримати правозахисників прийшов і письменник, філософ, колишній політв’язень Євген Сверстюк. На його переконання, в житті, як і в футболі, існують правила, і якщо їх порушують владні «арбітри», то громадськості час вийти на поле й перехопити м’яч. «Влада повинна відчути, що є такі, хто не відступиться. Потрібно також показати, що у нас є закони, і їх не можна порушувати», — зазначив він.

Просто неба виставку проведуть також у Львові, Харкові, Донецьку і, як обіцяють організатори, супроводжуватимуть її вуличними виставами з використанням футбольної символіки.

Фото Сергія АНІЩЕНКА (Укрінформ).