У селі Привільному Генічеського району Херсонщини 20-річний молодик трохи не вмер від заздрощів, побачивши, як сусід-фермер купував тракторця. Приватний підприємець для розрахунку виніс покупцеві просто на вулицю прозорий пакет, напханий купюрами. Очевидець, котрий сам підробляв таксистом і не дуже задумувався над тим, якою важкою працею у полі дісталися 71-річному фермерові та двом його дорослим синам ці гроші, ставив собі за мету будь-що ними заволодіти. Адже у пакунку, розмірковував таксист, було не менше мільйона!

Легких грошей хлопцеві дуже хотілося, але піти та вкрасти їх самотужки він не наважився — до всього був вельми боязким. Тому таксист почав шукати спільників серед раніше судимих мешканців Генічеська, і за кілька місяців його звели-таки із раніше неодноразово судимим міським «авторитетом» із виразним прізвиськом «Дуб». Той також спокусився на мільйон і згодився організувати наліт на оселю фермера, прихопивши з собою ще одного спільника — знайомого бандита з сусіднього Криму.

Плануванням злочину надто не переймалися: «навідника»-таксиста залишили біля хати «на шухері», самі ж розбійники надягли шкіряні рукавички, куртки з глибокими капюшонами і вночі вдерлися до хати, відтиснувши дерев’яні вхідні двері металевою арматуриною. Господар будинку був один і давно спав (його сини з родинами мешкали окремо), тож нападники швидко зв’язали його скотчем. Далі безпомічного пенсіонера дві години поспіль били смертним боєм — руками, ногами, тією ж арматурною, допитуючись, де він ховає свій мільйон. Скривавлений фермер довго не хотів віддавати тяжко зароблені гроші, але побачив, що кати остаточно оскаженіли і можуть будь-якої миті його вбити. Тому здався і показав, де в хаті на гвіздку висить ключ від сейфа у гаражі. Але заповітного мільйона розбійникам все одно не дісталося: у сейфі вони знайшли тільки двадцять тисяч гривень виручки від продажу вирощеного зерна і цим вимушені були задовольнитися.

Ще за годину побитий фермер прийшов до тями і побіг до сусіда з проханням викликати міліцію. Правоохоронці обстежили місце злочину, однак ніяких зачіпок не побачили — відбитків пальців злочинці не залишили, облич перед потерпілим не відкривали, та й свідків їх візиту через пізній час також не було. Втім, гарний оперативник на своїй «землі» завжди заводить інформаторів. Вони й натякнули правоохоронцям, що перед нападом односелець-таксист дуже часто тинявся під хатою фермера і взагалі виявляв до його побуту та пересувань підозрілу увагу. До таксиста прийшли на бесіду, і під час огляду його подвір’я помітили арматурину, якою і двері нападники ламали, і потерпілого били. Підозрюваний і тут сили волі не виявив, «здавши» своїх поплічників. Як з’ясувалося, у нього для відвертості був додатковий стимул: розчаровані відсутністю мільйона професійні злочинці забрали всі вкрадені з фермерської хати гроші собі «за клопоти», не поділившись з «навідником». Тепер двох учасників нальоту шукають на Херсонщині і в Криму, а третій уже під арештом. Цікаво, що мешканці Привільного пропонували міліції великі гроші за «викуп» земляка, котрий привів у село розбишак — хотіли покарати його на свій розсуд. Але начальник Генічеського РВ УМВС підполковник Денис Смоляров від пропозиції відмовився: адже сім років ув’язнення, що їх жадібний таксист може отримати за організацію розбійного нападу за вироком суду, цілком достатня кара за злочин.

 

Херсонська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.