Не знаємо, як у вас, зате у нас, на Запоріжжі, доволі легко визначають, з яких «морів» повернулася дівчина чи жіночка. Коли її засмазі позаздрить будь-яка столична краля, яка не виходить із модних салонів, то означає, що місцева красуня точно побувала у Приморську. Бо тамтешня пляжна зона на косі, з її постійним легким вітерцем, сприяє саме такій чудовій засмазі.

Власне, у цьому симпатичному курортному містечку все сприяє відпочинку на найвищому рівні. Про це розповів наш гід — заступник міського голови Костянтин Гогунський. Тут понад 50 оздоровчих закладів, у тому числі знаменитий санаторій «Глорія». До останнього дедалі частіше навідуються відпочивальники не лише з Росії, Білорусі та Казахстану, а й з Німеччини. Щоправда, варто додати і те, що основний профіль місцевого курорту — дитячий та сімейний відпочинок. А головна особливість — від курортної зони з базами і пляжами до найближчої міської забудови — не менш як 500 метрів. І ще одне: певної екзотики тут додають численні пішохідні містки від баз до пляжу...

Нині у Приморську діє п’ять дитячих оздоровчих таборів, розрахованих у середньому на 400 діток. Заповнюваність — майже стовідсоткова, адже табори давно облюбували юні представники Харківської, Луганської, Донецької, Дніпропетровської областей і, зрозуміло, Запорізької також. Окрім того, бази відпочинку традиційно розраховані на тата-маму та їхніх діток — усе тут підпорядковано комфортним умовам перебування саме сімей. Тому молодь, можливо, й не все знайде з того, на що розраховувала, — бо гульня гульнею, а в дітей сон за розпорядком... Отож за порядком і спокоєм тут стежать доволі уважно.

Інфраструктура відпочинку у Приморську по-народному — райська, а по-казенному — зразково-показова. 

Питна вода, до того ж якісна, — цілодобово, каналізація — централізована, харчування — в найрізноманітніших варіантах, розваги — на будь-який смак.

А головне — які тут пляжі! Таких ще пошукати треба. Без будь-якої штовханини, не те що на популярних кримських курортах... Бо ще на рівні проектування норматив озелененої території тут заклали від 160 квадратних метрів і більше на одного відпочивальника. І це тоді, як у сьогоднішніх умовах «Давай гроші, і швидше!» на цілій низці курортів такої території ледь по 20 квадратів виходить.

А морська вода, напевно, через різні причини — найчистіша на всьому Азовському узбережжі. До того ж море пляжі кожного року не «з’їдає» — вони надійно захищені кам’яними бунами. Пляжі безпечні і не раз перевірені, територія біля лиману від комарів оброблена. Одне слово, відпочивай та насолоджуйся! Що багато гостей із задоволенням — приблизно з 25 травня — щороку і роблять. Тим паче що тут знайдеться відпочинок на будь-який гаманець.

Незважаючи на те, що сам Приморськ — маленький райцентр, містечко має доглянутий вигляд і всю необхідну інфраструктуру. Достатньо сказати, що на 14 тисяч місцевого населення плюс курортників чітко діє чотири маршрути автобусного руху, а просто на залізничному вокзалі Мелітополя (89 кілометрів) відпочивальників очікує маршрутка на Приморськ.

І взагалі, складається враження, що якимось добрим господарем усе тут розкладено саме в тому місці, де воно й має лежати. Таким господарем у Приморську ось уже десять років поспіль є міський голова Григорій Шаповал. Зрозуміло, що з колективом однодумців. Недарма ж за оприлюдненим нещодавно рейтингом найчистіших міст області (крім міст обласного підпорядкування) — саме Приморськ перший у списку...

Фото автора.

Бердянський міжнародний кінофестиваль цього року частково переїхав до Приморська, і зустрічав його тут місцевий «гномик».

Пляжі безпечні, і є чим зайнятися дітям.