Україна і Бразилія зацікавлені у розвитку міжпарламентської співпраці, а інтенсифікація політичного діалогу між двома країнами позитивно вплине на весь спектр україно-бразильських відносин. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Федеративної Республіки Бразилія в Україні Антоніо Фернандо Круз де Мелло (на знімку).

В. Литвин висловив упевненість, що запланований візит Президента Бразилії Д. Руссефф в Україну протягом нинішнього року надасть нового імпульсу двостороннім відносинам між нашими державами. Водночас він пошкодував, що не вдалося реалізувати візит парламентської делегації, який планувався до Бразилії на початку року. Керівник українського парламенту висловив переконання, що співробітництво між вищими законодавчими органами обох держав «має бути важливою складовою двосторонніх відносин та сприяти їхньому поглибленню у різних сферах». Він з приємністю відзначив, що у Верховній Раді України, як і у Національному Конгресі Бразилії, діють групи міжпарламентського співробітництва між нашими країнами.

«Ми задоволені динамікою розвитку відносин стратегічного партнерства між нашими країнами і зацікавлені в їхньому подальшому поглибленні, зокрема, у торговельно-економічній сфері, — сказав В. Литвин. — Україна зацікавлена у збільшенні обсягів торгівлі та розширенні товарної номенклатури, насамперед за рахунок високотехнологічних товарів. Ми сповнені рішучості поглиблювати наші двосторонні відносини у різних галузях і напрямах.

Пан Посол, своєю чергою, висловив задоволення тим, що українська cторона «готова до розширення співпраці у різних напрямах» і передав запрошення Голові Верховної Ради, щоб парламентська делегація з України побувала у Національному Конгресі Бразилії. «Це було б поштовхом до нового етапу в розвитку міжпарламентського співробітництва», — сказав він. Також Пан Антоніо Фернандо Круз де Мелло висловився за розширення співпраці України і Бразилії в освітній сфері. Він, зокрема, наголосив на зацікавленості Бразилії в обміні студентами і викладачами вищих навчальних закладів, а особливо з огляду на підтримку цієї програми урядом його країни.

В. Литвин підтримав пропозицію щодо співпраці у науковій сфері, адже це, відповідно, «дасть можливість ефективно співпрацювати у космічній галузі, спільній підготовці кадрів і реалізації амбітних проектів».

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.