Як уже писав «Голос України», Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав Житомирську область, зокрема, Новоград-Волинський район.

Чому важко інвесторам

Ще школярем Володимир Литвин побував на Городницькому фарфоровому заводі. Це підприємство мало багату історію — засноване ще 1799 року. Життя більшості сімей робітничого селища (до речі, в минулому — райцентру) було пов’язане саме з ним. Говорити в минулому часі доводиться тому, що від заводу залишилися напівзруйновані цехи. Як розповіли місцеві жителі, щоб заробити грошей, треба кудись їхати — чи на схід, чи на захід.

Тепер, уже в статусі Голови Верховної Ради, Володимир Литвин побував на колишньому заводі. Він не раз заявляв, що підтримуватиме тих підприємців, які бажають інвестувати кошти в економічний розвиток Полісся. Навесні, під час економічно-інвестиційного форуму, який відбувся у Новограді-Волинському, пообіцяв особисто супроводжувати проекти, які сприятимуть розвитку регіону. Один з них і мають намір реалізувати в селищі міського типу Городниця на базі колишнього фарфорового заводу. Це має бути зовсім нова продукція. Про перспективи й проблеми йшлося під час зустрічі з керівниками ТОВ «Городницький завод базальтових композитів». Перспектива — створення спершу 300, а потім і значно більше робочих місць.

Одне із запитань, яке поставили журналісти главі парламенту під час його поїздки до Новоград-Волинського району, стосувалося саме того, що заважає, щоб на країну впав «інвестиційний дощ». Відповідь була така. Насамперед самі українські політики. Змагаючись між собою, вони намагаються знайти «арбітрів» за межами держави, закликають бойкотувати Україну. Якщо так триватиме, вони залишаться випадковими фігурами в історії нашої держави. Друга перешкода — корупція. А третя — законодавство.

Нещодавно відбулося засідання Ради регіонів, на якому йшлося про те, що підприємців, особливо на місцях, засмикали перевірками. Володимир Литвин висловив переконання: там, де використовуються бюджетні кошти, перевірки має здійснювати одна структура, що більше відома під колишньою назвою КРУ. Міліції, прокуратурі, СБУ нічого там робити. А коли мова йде про всі інші суб’єкти господарювання, планові перевірки хай проводить податкова служба. Всім іншим у податковій сфері робити нічого.

Здоров’я і знання — пріоритети

Завдяки реалізації державних та інфраструктурних проектів Городниця, яка раніше «трималася» на фарфоровому заводі, все-таки розвивається. Реконструйовано загальноосвітню школу, капітально відремонтовано Будинок культури, побудовано котельню в лікарні, проведено ремонт багатоквартирних житлових будинків, комунальних доріг. Завдяки бюджетній допомозі в 1,3 мільйона гривень відновлено очисні споруди. Та найголовніше — це здоров’я людей. Про це і йшлося під час зустрічі глави парламенту з колективом Городницької лікарні та центру реабілітації дітей-інвалідів (на знімку). Тут на ремонтні роботи та придбання нового медичного обладнання освоєно близько 300 тисяч гривень. Під час спілкування з колективом лікарні глава парламенту подякував своїм землякам за сумлінну працю, вручив цінні подарунки та грамоти Міністерства охорони здоров’я. Крім того, від благодійного фонду «Майбутнє Полісся» працівники ФАПів та амбулаторій загальної практики та сімейної медицини району отримали 11 велосипедів, а також тонометри.

Ще одна зустріч — у Городницькій школі. Глава парламенту передав директору школи Світлані Гончаренко 200 книжок для шкільної бібліотеки. Він нагадав, що саме спілкування з книгою відкриває дітям світ, тож послідовно реалізовуватиме свою програму — поповнити шкільні бібліотеки поліських районів. Педагогічні працівники отримали 62 книги з автографом автора. Ще один подарунок — комп’ютерний клас для школи. Під час спілкування з учителями та батьками політик наголосив, зокрема, на тому, що дітей треба вчити правильно планувати своє життя. Адже надто багато з них хоче бути дипломатами, менеджерами, юристами, а фахівцями з таких професій ринок праці перенасичений.

Присутнім на зустрічі жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня», Володимир Литвин вручив посвідчення і нагрудні знаки.

Чого бракує футболу

У Городниці Володимир Литвин виконав ще одну приємну місію. Футбольна команда «Полісся» з цього селища у фіналі футбольного турніру виборола кубок області. Гість подарував спортсменам комплекти спортивної форми та спорядження.

До речі, одне із запитань журналістів під час спілкування з політиком було таке: чого бракує українському футболу? Не вистачає уваги, не вистачає фінансування, зазначив він. Це проблема не місцевих органів влади та самоврядування. Якщо в центрі сповідуватимуть ідею масового футболу, якщо робитиметься ставка на залучення у вищу лігу вітчизняних спортсменів, то буде й результат. Треба прийняти рішення про обмеження кількості легіонерів у футбольних командах, які грають у прем’єр-лізі. Тоді не гасатимуть по всіх континентах, а приїжджатимуть у села і дивитимуться на дітей, в яких є природні задатки. Україна має талановитих спорт-сменів, діють дитячі спортивні школи, які тримаються на ентузіазмі. Їх потрібно підтримати. Тоді не буде проблеми зі збірною. Під час підготовки до Євро-2012 ми довели, що можемо реалізовувати великі проекти, хоч не всі вірили, що Україна впорається. Сьогодні маємо продемонструвати єдність.

 

Житомирська область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.