«Без перебільшення можу сказати, що місцеве самоврядування є основою держави, оскільки саме на районній ланці тримається вся система влади. В Україні понад 12 тисяч рад різних рівнів, і до них обирається народом за змішаною системою 225 тисяч депутатів», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк у рамках зустрічі у Верховній Раді з представниками Канівської районної ради, яка відбулася за їхньою ініціативою.

Канівські депутати, усвідомлюючи, за їх словами, відповідальність перед людьми, котрі довірили їм вирішувати будь-які питання територіальної громади, мотивували своє прохання на зустріч необхідністю отримати ділові поради заступника глави парламенту. Зокрема, стосовно вирішення притаманних для органів місцевого самоврядування питань, як то: зайнятість населення, використання землі, освітлення населених пунктів, поліпшення медичного обслуговування у сільській місцевості, реконструкція медичних закладів, переоснащення лікарень, газифікація сіл, будівництво доріг, реконструкція дитячих садочків та шкіл.

Під час бесіди А. Мартинюк поінформував гостей про специфіку роботи українського парламенту, охарактеризував економічний стан держави, пояснив необхідність збереження в країні стабільності, дав оцінку земельному питанню та повідомив про наявність реальних коштів у державному бюджеті для повернення по тисячі гривень вкладникам Ощадбанку відповідно до ініціативи Президента України В. Януковича.

Маємо чотири тисячі чинних законів

Звертаючись до присутніх, А. Мартинюк спростував твердження, що інколи лунають під час будь-яких зустрічей, мовляв, «законів у країні не вистачає або вони погані».

«Законів в Україні діє більше, ніж у всіх європейських державах разом узятих. Ми маємо десь чотири тисячі чинних законів. Їх більше, ніж потрібно», — сказав А. Мартинюк і конкретизував: «Те, що стосується місцевого самоврядування, — сьогодні це питання регулює 200 законів замість одного. Тобто справа не в тому, що законів, начебто, не вистачає, а в тому, наскільки вони якісні, а найголовніше, як вони виконуються і як вони забезпечені фінансово для їх виконання».

На переконання політика, «можна було б мати один закон про місцеве самоврядування, передбачити в ньому широкі права і належне фінансування. Натомість сьогодні місцеве самоврядування, по суті, залишається безправним через катастрофічне недофінансування». «А для того, щоб гроші використовувати, їх треба заробляти, — зауважив політик і застеріг: — Шлях додаткового друку грошей є хибним, оскільки призведе до інфляції».

Головною проблемою залишається «газове питання»

За словами А. Мартинюка, станом на сьогодні певною мірою Україна почала виходити з тої ситуації, в якій опинилася 2008 року через неготовність протистояти світовій кризі. Проте головною проблемою, констатував він, залишається «газове питання», коли Україна щомісячно вимушена сплачувати Росії в середньому мільярд доларів США, виходячи з ціни 420 доларів США за тисячу кубометрів без урахування 100 доларів, які погашаються відповідно до харківських угод. До того ж політик пояснив: «Непомірно висока ціна на газ впливає на підвищення ціни на національний метал та продукцію хімічної промисловості, що призводить до втрати конкурентоспроможності країни по цих напрямах, а відтак — до падіння обсягів продажу назовні української продукції. А цей сегмент зовнішньої торгівлі є одним із головних». Тому, зазначив політик, украй актуальним стає питання пошуку альтернативних джерел палива за прийнятними цінами.

Витрачені кошти повернуть гості країни

Коментуючи фінансово-економічну ситуацію в країні минулого та поточного років, А. Мартинюк нагадав, що 2011 рік став піковим у виплатах зовнішніх боргів та фінансування підготовки до Євро-2012. «Торік ми віддали майже 90 мільярдів гривень зовнішніх боргів. Цього року треба віддати тільки 60», — сказав А. Мартинюк. «Що стосується витрат на підготовку до Євро-2012, у цей проект країна вклала приблизно 40 мільярдів гривень, утім, ці кошти з часом повертатимуться до бюджету через збільшення кількості відвідувачів України, які витрачатимуть у нашій країні гроші, роботу готельних комплексів, експлуатацію спортивних арен, аеропортів, — зазначив політик і підсумував: — Поза всяким сумнівом, проведення чемпіонату Євро-2012 в Україні, передусім, це престиж держави».

Дати можливість селянину якісно працювати і заробляти на своїй землі

Торкаючись, зокрема, земельного питания, А. Мартинюк наголосив, що «більшої проблеми в нашій державі немає». Він нагадав, що в першому читанні законопроект про ринок землі ухвалений парламентом наприкінці минулого року, до 2013 року діє мораторій на продаж землі. При цьому політик спрогнозував, що у другому читанні цей законопроект розглядатиме вже новий склад Верховної Ради. А. Мартинюк висловив сподівання, що «у держави колись вистачить розуму повернутися до села, дати можливість селянину якісно працювати і заробляти на своїй землі». «Варто пам’ятати, що наша земля — це національне багатство, у нас найродючіші чорноземи, і на цій землі має бути відповідальний господар. Власником цієї землі має бути держава», — зазначив А. Мартинюк.

Кожні вибори — доленосні

Декілька слів А. Мартинюк сказав про політичну ситуацію в країні. «Кожні вибори доленосні, але парламентські вибори 2012 року — особливо важливі», — наголосив він і пояснив: «За роки незалежності країна мала 15 урядів, що, за об’єктивними причинами, призвело до нестабільності в державі, оскільки кожен уряд працював у середньому рік. Щось кардинально змінити на краще за рік неможливо. Якщо не буде стабільності, то не буде й ефективного розвитку держави. Треба людям підійти мудро до цього питання, набратися мудрості й довірити владу тій чи іншій політичній силі хоча б на п’ять років. Нехай років п’ять попрацюють. Тоді буде можливість і право у людей запитати з влади, що зроблено за період перебування при владі».

При цьому політик наголосив, що передбачити результат парламентських виборів 2012 року неможливо, проте висловив сподівання, що у людей вистачить мудрості не піддаватися на авантюри, а зберегти нині діючу більшість, аби дати можливість владі утримати стабільність у країні для її розвитку.

Депутати Канівської райради подякували Першому заступнику Голови Верховної Ради України А. Мартинюку за детальну, конструктивну, відверту розмову і звернулися із проханням сприяти у вирішенні питання державного фінансування завершення будівництва об’єктів Канівської центральної районної лікарні.

За результатами зустрічі А. Мартинюк надіслав звернення до Прем’єр-міністра України М. Азарова із проханням, відповідно до звернення Канівської районної ради Черкаської області, наблизити цільове фінансування завершення будівельних та ремонтних робіт Канівської центральної районної лікарні, аби виконати поставлене Президентом завдання до 24 серпня ц. р. завершити будівництво поліклінічного корпусу №2 Канівської центральної районної лікарні.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото надане прес-службою.

Голова Канівської РДА, депутат Канівської райради Олексій Гика, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, голова Канівської райради Михайло Бала під час зустрічі (зліва направо).