Шматок незабудованої землі на проспекті Маяковського, 40, що у самому центрі величезного столичного спального масиву Троєщини, став місцем битви. Ще вчора зранку на майданчику активно працювали екскаватори та бульдозери. А вже в обід техніку силою зупинили активісти, які протестують проти будівництва й вимагають на дивом збереженому острівку суцільно забудованої Троєщини створити сквер. Утім, нечесно буде сказати, що у будівельників немає прихильників. Більшості місцевих мешканців усе одно: чи тут буде спорткомплекс, чи сквер. Вони проти того, щоб на цьому місці був, як вони кажуть, гадючник, і вимагають порядку. Противники будівництва твердять, що інвестори лише прикриваються спортом. Насправді сюди «поселять» ресторани, сауни та парковку. Таким чином проспект Маяковського остаточно перетвориться на бетонні джунглі.

Історія питання

Невеличкий клаптик землі біля будинку Маяковського, 40 приваблює інвесторів надзвичайно зручним положенням. Він розташований біля однієї з великих транспортних розв’язок Троєщини. Навколо — десятки багатоповерхівок. Що не збудуй — все окупиться. Квартири у житлових будинках будуть дорогими через зручну інфраструктуру. Торговий центр автоматично матиме тисячі споживачів. Саме через це ще п’ять років тому тут планували звести торгово-розважальний центр і дві багатоповерхівки.

Але виявилися активісти, які були проти. Вони об’єдналися в ініціативну групу з вимогою залишити хоча б цей шматок землі для скверу. Далі події розгорталися, немов у бойовику. 23 серпня 2011 року голова КМДА Олександр Попов разом з представниками «Київблагоустрою» приїхав на місце будівництва, щоб особисто простежити за ходом робіт з демонтажу будівельного паркану. Коли ж пан Попов наблизився до будівництва, охорона забудовника почала жбурляти в нього камінням. Інцидент обурив голову міськдержадміністрації, й він пообіцяв активістам, що тут буде сквер. Проте 22 травня цього року навколо скандального місця знову виник паркан. А вчора перед телекамерами та фотооб’єктивами представники забудовника розклеювали на ньому паспорт об’єкта, на якому було вказано, що цього разу будують спорткомплекс. Замовником є компанія «Київ-Арт», генеральним підрядником — «Укрреставрація». Завершення будівництва заплановано на квітень 2013 року, а сквер обіцяють облаштувати до жовтня цього року. Юрій Момут, який відрекомендувався представником забудовника, показав журналістам дозвіл на виконання будівельних робіт, датований 7 червня 2012 року.

Ми проти смітника

Захисники скверу твердять, що все це незаконно. Були проведені громадські слухання, на яких мешканці висловилися проти будівництва, тому, за їхньою логікою, видати такий документ легально ніхто не міг. Забудовники тим часом продемонстрували дозвільну документацію та заручилися підтримкою групи молоді, яка з плакатами «Спорт для кожного» прийшла підтримати будівництво.

Кореспонденти «Голосу України» розпитали мешканців прилеглих будинків, як вони ставляться до будівництва. Але й тут думки розділилися. Консьєрж Марія Василівна з будинку на Маяковського, 40 каже, що вона за будівництво: «А то тут смітник уже двадцять років, й пісок у квартири залітає. Алкоголіки сидять. А побудують спорткомплекс, і буде красота!». Жінка років сорока, яка не забажала представитися, заявила, що вона проти: «Ось тут недалеко вже збудували басейн. Обгородили його величезним бетонним парканом, і тепер це все, що бачать перехожі. І що? Тут теж стіну поставлять?».

Усе впирається у гроші

Проти чого однозначно виступають усі — це проти безладу, який твориться на нічийній землі. Ось тільки для того, щоб проводити тут якісь роботи (чи будівельні, чи озеленення), потрібні гроші, а вони є в інвесторів, а не у київському бюджеті.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.