Чарочка горілки влітку, до того ж не одна, і як результат — лікарняне ліжко. Як розповів учора на прес-конференції лікар-нарколог вищої категорії Юрій Галич, таких пацієнтів машини швидкої допомоги привозять до українських лікарень майже кожного дня. Медик констатує: вживання спиртних напоїв, а тим більше у спекотну погоду, призводить до безлічі захворювань. Від елементарного отруєння до інфарктів та інсультів. Також таких екстремалів привозять з тепловими ударами та черепно-мозковими травмами.

— Алкоголь вражає нервову систему, впливає на психіку. В результаті порушується координація рухів, концентрація уваги, людина не сприймає адекватно ситуацію, переоцінює власні можливості, — пояснює Ю. Галич. — Печінка працює як фільтр, і алкоголь у великих кількостях може їй серйозно нашкодити. Так, безпечна доза спиртного для чоловіків становить не більше 75 мл горілки на добу (1,5 пляшки пива), для жінок — близько 50 мл міцного напою або одна пляшка пива. На жаль, у відпустці, як правило, ці дози значно перевищуються. Таким чином, жирна їжа і алкоголь завдають масований удар по печінці, що веде до руйнування її клітин.
Тому медик рекомендує охолоджуватися безалкогольними напоями. В ідеалі варто вживати звичайну питну воду без газу. Альтернативою воді може послужити порція морозива.