Євро-2012 змінив не лише наші дороги, стадіони й будинки, а й ціни. «Голос України» вирішив перевірити, на які товари та послуги вплинув чемпіонат.
...усе добре, поки справа не доходить до ціни
«Увага! Увага! Поїзд рейсом Варшава—Київ прибуває на першу платформу!»
І ось вона столиця України, і ще один крок до Євро. Виходиш з вагона, ще сам не знаєш, куди іти й кого шукати, а милі тітоньки уже підбігають до тебе й пропонують житло. «Там вам і гаряча вода, і хороші умови проживання, і привітливі сусіди». Все це добре, поки справа не доходить до ціни. Неприємним сюрпризом для іноземних гостей стало дороге житло. Причому ціна піднялася зовсім недавно, перед початком чемпіонату. Ще 1 червня однокімнатну квартиру можна було орендувати в середньому за 250 грн. за добу, а сьогодні — від 350—400 грн. Якщо ж ви вирішили оселитися поближче до фан-зони, то вам доведеться заплатити не менше 1000 грн.
...тарифи на таксі підняли лише нелегали?
Наступний крок — транспорт. Знайти таксі неважко, адже охочих підвезти туристів багато — гості ж не знають, яка має бути стандартна ціна за км. Певне, тому в Києві вона різко підвищилася. Проїзд тепер коштує на 15—20 грн. дорожче. Якщо ще минулого місяця таксі від київського залізничного вокзалу до НСК «Олімпійський» пропонували за 50 грн., то тепер цей тариф сягає 70 грн. і більше. Хоча самі таксисти переконують — ціни підняли лише нелегали.
«Легальні служби таксі працюють за старими тарифами, а ось нелегали, яких близько 95% від загальної кількості служб, справді підвищили тарифи. Стрибок пов’язаний з бажанням колл-центрів заробити на відсотках від перевезень під час Євро-2012, але ніяк не з витратами на легалізацію цього бізнесу», — сказав глава Української таксомоторної асоціації і член комісії КМДА щодо врегулювання ринку таксі Києва Анатолій Галазюк, повідомляють «Коментарі: Київ».
... дорога не так їжа, як напої
Не оминуло «викривлення» цін і вартість обідів, особливо в центрі столиці. Киянка Світлана працює недалеко від фан-зони. Майже щодня вона обідає в кафе на Хрещатику. Зізнається, що до Євро на ланч, який включає гарячу страву, салат і каву, витрачала близько 50 грн., нині ця ціна збільшилася на 10—15%. Дівчина сподівається, що з 1 липня старе меню повернеться. Утім, за словами постійних відвідувачів, ціни зросли не так на їжу, як на напої.
...до лікарні потрапили семеро іноземних туристів
«Я приїхав подивитися футбол, випити смачного пива і познайомитися з українськими дівчатами», — сказав один із шведських фанатів Ерік. Також фанат додає, що у їхній країні алкоголь не вживають у таких кількостях, бо коштує він на порядок дорожче. Тому гості охоче п’ють горілку, пиво та інші міцні напої. Не дивно, що за попередні дні матчів у Києві до лікарні з алкогольним отруєнням потрапили семеро іноземних туристів. Охорона перевіряє сумки кожного вболівальника, що заходить у фан-зону. Заборонено проносити із собою колючі, гострі, ріжучі та легкозаймисті предмети, ви не можете зайти із власними напоями. Зате пиво на будь-який смак можна купити прямо на її території. Важко знайти фана, який не випив хоча б кухоль пива. Щоправда, ціна його трохи кусюча. Найдешевше пиво об’ємом півлітра коштує 15 грн., найдорожче — 30 грн. Це при тому, що таке ж пиво за межами фан-зони на 5—8 грн. дешевше.
Також наші підприємці хочуть збагатитися і за рахунок сувенірів. Різні українські магніти йдуть по 15 грн. і більше. А ось символи Євро — від 50 грн. Малюнок на тілі з прапорами різних країн — від 10 грн. Футболки з логотипами країн-учасниць або ж Євро — від 200 грн. Усе це приваблює фанатів, та не кожен може дозволити собі таку розкіш.