Кому довелося побачити хоча б один художній фільм про життя за ґратами, зміг виробити чіткий стереотип: там працюють усі, крім хіба що дуже впливових «авторитетів». Та, з’ясовується, часи, як і правила, дещо змінилися. Дехто із в’язнів хотів би попрацювати, та... І робота не для всіх знаходиться, і з оплатою праці є чимало проблем. Та й умови праці далеко не завжди відповідають вимогам закону.
Пересвідчитись у цьому на власні очі будь-кому сторонньому, а тим паче журналісту, практично неможливо. Зате зробила це прокуратура Хмельницької області. Залучивши фахівців, вона перевірила додержання законодавства з питань оплати та охорони праці в установах виконання покарань.
— Під час перевірок виявлено низку порушень, — розповів старший помічник прокурора області Олександр Щербатюк. — До того ж більшість із них мають систематичний характер. А причинами їх є неналежне виконання працівниками виправних колоній своїх службових обов’язків, недостатній контроль з боку керівництва та управління.
До того ж не завжди роботодавці дотримувалися норм тривалості робочого дня. Приміром, в Ізяславській виправній колонії №31 тривалість робочого дня засуджених у котельні становить 12 годин. Навіть для тюрми багатенько.
Але така завантаженість роботою, з’ясовується, не для всіх. Бо в тій-таки колонії шістьох засуджених, яким робота й оплати вкрай потрібні через те, що вони на підставі виконавчих листів повинні сплачувати аліменти, працевлаштувати так і не вдалося.
Такі само порушення було виявлено і в Райковецькій виправній колонії №78. Там постійної роботи не знайшлося майже для трьох десятків засуджених, із котрих повинні стягувати аліменти. Та найбільше порушень виявлено у сфері охорони праці та безпеки виробництва. Наприклад, у цеху залізобетонних виробів Шепетівської виправної колонії №98 працюють вантажопідйомні крани із простроченим терміном технічного огляду, а на деревообробній дільниці — верстати з несправними або незакріпленими засобами захисту. Ув’язнені, що займаються зварювальними роботами, не мають необхідної групи допуску з електробезпеки. А кисневі балони зберігаються не в спеціально пристосованих для цього місцях, а в приміщеннях дільниць. Крім того, адміністрацією виправної колонії не отримано дозволів Держгірпромнагляду на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки. Такі само приклади вдалося відшукати і в інших трьох колоніях.
Щоб усунути порушення і притягнути до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб, прокуратура внесла подання начальнику управління Державної пенітенціарної служби в Хмельницькій області. Та можна не сумніватися, що життя за ґратами не просто віддзеркалює, а ще й концентрує всі ті проблеми, що характерні для нашої економіки. Тож розв’язати їх, а тим паче забезпечити ув’язнених достойною високооплачуваною роботою буде непросто.