Місця у селі Стіжку Шумського району на Тернопільщині дивовижно красиві, а ще тут все навкруги дихає історією. За переказами, саме у шумських лісах засновника Галицько-Волинської держави князя Романа Мстиславича застала новина про народження спадкоємця — сина Данила. На тому місці він звелів закласти фортецю Данилів-град. 

Разом з Кременцем і Холмом фортеця утворила оборонний ансамбль Південної Волині. Саме Данилів-град став одним з нечисленних укріплених міст, які 1241 року не зміг приступом взяти Батий. 2006-го на відзначення 705-ї річниці героїчної оборони Данилів-града було започатковано мистецько-краєзнавчий фестиваль «Братина». Цього року він відбувся всьоме і зібрав рекордну кількість учасників — понад 20 тисяч. Гості прибули не лише з Тернопільщини, а й з Рівненської, Хмельницької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. У рамках фестивалю відбулися конкурс сучасної української пісні та співаної поезії «Гремислава», книжковий круглий стіл «Волинський літопис» за участю відомих у краї письменників, майстер-класи народних майстрів, ярмарок фольклору та народних ремесел, історичні реконструкції...

Спонсором свята виступив фонд «Галичина-Волинь». Його засновник Володимир Клименко вручив премії і подарунки переможцям конкурсів.

Галина КИРИЧУК, Любов ЛЕВИЦЬКА.

На знімку: вирувала «Братина». Учасники фестивалю.

Фото Галини КИРИЧУК.