Останнім часом здійснюється низка так званих реформаторських кроків у сфері адміністративної реформи, які фактично ліквідують державну політику в галузі заповідної справи. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, перебуваючи в Херсонській області, де відбувається запис програми «7 природних чудес України», участь в якій від Херсонщини беруть переможець акції біосферний заповідник «Асканія-Нова» і спецномінант пустеля Олешківські піски.

Микола Томенко зауважив, що протягом останнього періоду і з професійної, і з кількісної точки зору істотно скорочено напрямок Міністерства екології та природних ресурсів, який займався заповідною справою. Він наголосив, що на сьогодні цей підрозділ фізично не може здійснювати реальну державну політику в галузі заповідної справи.

Політик нагадав, що попри негативні висновки експертів, екологів, профільного комітету та громадськості 5 червня 2012 року було прийнято в першому читанні законопроект щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні (№ 10218). Цим проектом, зокрема, пропонується передати значну частину повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища місцевим державним адміністраціям. Водночас на центральні органи виконавчої влади покладаються повноваження, які не можуть бути належним чином реалізовані за відсутності системи територіальних органів, що призведе до значного погіршення ситуації з охороною навколишнього природного середовища.

М. Томенко наголосив, що проектом без жодних пояснень пропонується повністю ліквідувати Національну комісію з питань Червоної книги, передавши її повноваження Міністерству екології та природних ресурсів.

Така ініціатива з боку влади, за словами політика, викликала незадоволення серед екологічних експертів та природозахисних громадських організацій, бо вона може знищити всю систему екологічної безпеки та незалежного контролю, яка була створена в Україні. Підтримуючи думку екологів, Микола Томенко вніс до проекту закону низку поправок, якими пропонується, серед іншого, залишити Національну комісію з питань Червоної книги з належними їй повноваженнями.

«Отже, всі заяви уряду про те, що вони розширюватимуть територію заповідних зон до європейських, розходяться з практичними справами, за якими і ліквідовується управлінська модель підтримки заповідної частини України, і ухвалюється рішення на догоду тих людей, для яких браконьєрство і нецивілізоване ставлення до природи є визначальним», — наголосив М. Томенко.

Прес-служба заступника Голови Верховної Ради України.