Завдяки підтримці Голови Верховної Ради України місто Новоград-Волинський та Новоград-Волинський район за два роки значно поліпшили свій медичний потенціал. Так, завдяки державним субвенціям у сумі понад 2 млн. 125 тис. гривень торік проведено реконструкцію пологового відділення Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання, проведено капітальний ремонт інфекційного відділення, відділення відновлювального лікування та амбулаторії сімейної медицини. 2 млн. 645 тис. грн. було спрямовано на капітальний ремонт та реконструкцію медичних закладів у селах Гульськ, Ужачин, Таращанівка, Лебедівка, селищі міського типу Городниця. 2012 року понад 9 млн. 465 тис. грн. державних субвенцій спрямовано на реконструкцію пологового відділення територіального медичного об’єднання, туберкульозного відділення, на капітальний ремонт інфекційного та приймального відділень, а також на будівництво нового хірургічного комплексу.
Керівник парламенту зацікавлений у прозорому та ефективному використанні коштів, спрямованих на розвиток медичних установ. Тому робоча поїздка Володимира Литвина до Новограда-Волинського розпочалася з огляду майданчика та обговорення проекту будівництва хірургічного корпусу. Ця новобудова складатиметься із двох будівель — шестиповерхового операційного блоку та чотириповерхового відділення інтенсивної терапії. Після введення її в експлуатацію спеціалізовану медичну допомогу зможуть отримувати не тільки мешканці міста, а й Новоград-Волинського, Ємільчинського та Баранівського районів.
У переддення професійного свята — Дня медичних працівників — Голова Верховної Ради привітав своїх земляків зі святом, а найкращим вручив іменні цінні подарунки, відзнаки Міністерства охорони здоров’я та Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я.
Коментуючи перспективи медичної реформи, він зазначив, що ми зрештою прийдемо до того, що в нас будуть медичні округи, глибоко спеціалізована медична допомога, але первинна медична допомога має бути в зоні пішохідної доступності, це ключовий момент, з якого треба виходити. Підготовка до Євро-2012 показала, що коли треба, влада сконцентровує сили і кошти на розв’язання глобальних проблем. А турботу про здоров’я людей треба поставити на одне з перших місць, забезпечити концентроване фінансування і контроль за тим, щоб кошти були використані в інтересах людей. Місто і район, нагадав він, це майже 104 тисячі жителів — це якраз те, що може називатися медичним округом. Після спорудження хірургічного відділення воно буде оснащене з урахування того, що місто біля міжнародної траси, тож є проблеми з дорожньо-транспортними пригодами, травматизмом і потрібно надавати кваліфіковану допомогу. Але, як переконаний В. Литвин, жоден ФАП не має бути закритий.
Глава парламенту повідомив, що недавно був у Барашах Ємільчинського району і довідався, що є намір перепрофілювати лікарню, хоч навіть є можливості забезпечити медиків житлом, а це великий населений пункт, колись він був райцентром. Володимир Литвин мав розмову з Прем’єр-міністром, керівниками області і напередодні проблему перепрофілювання закрили. Мало того, вивчали, чим можна допомогти з устаткуванням. Від благодійного фонду Володимира Литвина «Майбутнє Полісся» медичний персонал Новоград-Волинського територіального медичного об’єднання отримав у подарунок 395 тонометрів, 65 велосипедів і дві стоматологічні установки.
Цього самого дня Володимир Литвин виконав ще одну почесну місію, яка має свою передісторію. За кількістю звернень в інстанції різних рівнів серед лідерів — скарги багатодітних матерів, котрі досі не отримали звання «Мати-героїня». За сприяння Володимира Литвина всі вони отримали цей статус. 15 таким мешканкам міста та 71 — району, котрі зібралися у Новоград-Волинській міськраді, керівник парламенту вручив відповідні посвідчення та нагрудні знаки.
Крім того, одна з цих жінок Валентина Шкабара цього дня відзначала день народження — їй виповнилося 68. З цієї нагоди Володимир Литвин привітав матір-героїню, вручив квіти та цінний подарунок.
Грошову допомогу глава парламенту вручив і сім’ї 17-річного Дмитра Шевчука, який через важку травму хребта прикутий до ліжка, але є надія, що спеціалізована реабілітація допоможе хлопцеві, а у батьків — він син військового й медичної сестри — таких грошей немає.
У другій половині дня Володимир Литвин відвідав віддалене селище Городниця Новоград-Волинського району.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Вручення грошової допомоги.
Пряма мова
Микола Рудченко, народний депутат України:
«Володимир Михайлович працює не тільки на Новоград-Волинський. В Овручі завдяки йому отримали новий рентген-апарат, що є вкрай важливо для зони радіоактивного забруднення. Туди у пологове відділення було завезено сучасне медичне обладнання. Допоміг він і обласній лікарні. Щороку сприяє виділенню коштів на газифікацію, будівництво шкіл та інших об’єктів. Нещодавно на сесії обласної ради йшлося про використання 10 млн. грн., вони підуть на медичні об’єкти. Це будівнцтво лікарень у Радомишлі та Романові, і на спорудження очисних споруд для Брусилівської районної лікарні».