Величезна будівля Гостинного двору на Контрактовій площі, що у самісінькому центрі Подолу, вже стала яблуком розбрату між інвесторами та громадськістю. Інвестори, вказуючи на купи сміття та зруйновані комунікації, вимагають негайно почати реконструкцію. А створення на місці Гостинного двору торговельного центру обґрунтовують необхідністю «відбити» вкладені у майбутні будівельні роботи кредитні кошти. Громадськість вимагає повернути будівлю у власність киян та влаштувати там культурно-освітній центр. Кому дістанеться заповітний фрукт, поки що невідомо. Проте «гостинна» війна вже розпочалася. Учора свою позицію під час прес-конференції обстоювали забудовники.
Головний архітектор проекту реконструкції Гостинного двору Андрій Миргородський наголосив на кількох принципових речах. Перша — будівля Гостиного двору понад десять років потребує капітального ремонту. «Реконструкція означає повну заміну інженерного обладнання цього об’єкта. Ми будемо вимушені замінити системи опалення, каналізації та електрифікації. Усе це дуже складні й затратні роботи», — розповів Андрій Миргородський. Щоб їх здійснити, потрібно, за словами проектувальника, мільйони гривень. Відтак друга принципова річ у контексті перебудови Гостинного двору — інвестори створять на його місці торговельний центр, щоб повернути вкладені кошти, які візьмуть у кредит.
Проте забудовники пояснюють свої плани не лише бажанням заробити на об’єкті. Вони небезпідставно нагадують, що Гостинний двір зводився саме для торгівлі, і саме торговельні лавки існували тут до 1917 року. Андрій Миргородський, а разом з ним і головний архітектор Києва Сергій Целовальник твердять, що лише відновлюють старі традиції. Але, звичайно, у їхніх словах є й частка лукавства, на що не забарилися вказати громадські активісти. Гостинний двір має не лише торгові, а й культурні традиції. Зокрема, у ХІХ столітті на Подолі проводили так звані щорічні Контракти. Площа, на якій вони відбувалися, досі має назву Контрактова, і Гостинний двір — одна з ключових її споруд. Перекладаючи на сучасну мову, Контракти були таким собі східноєвропейським бізнесовим Давосом, на який, утім, з’їжджалися не лише купці, а й музиканти, художники та меценати. Так, відомо, що гостями Контрактів у різні часи були Тарас Шевченко, Оноре де Бальзак, Олександр Пушкін, Ференц Ліст. З огляду саме на ці, культурні, традиції Подолу, і відбудовувався у 80-х роках минулого століття Гостинний двір.
Ще донедавна в цьому будинку працювали бібліотека та театр. Громадськість перед загрозою перетворення будівлі на черговий ТРЦ проголосила там Гостинну республіку. Активісти, не чекаючи дива від влади, вже почали проводити у Дворі майстер-класи, виставки та концерти. В їхніх словах теж є раціональне зерно. За винятком Києво-Могилянської академії, практично весь центр Подолу займають магазини. Місця митцям там немає. Чи доцільно створювати ще один торговельний центр — питання відкрите.
На знімку: необхідність капітального ремонту Гостинного двору в будь-якому разі очевидна.
Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.