Така масова акція проводиться вперше. А ініціатором її став народний депутат Василь Шпак (на знімку ліворуч).

Хоча дітей у школі під час канікул не застанеш, проте чимало учнів із Старокостянтинова прийшли на зустріч до Василя Шпака, аби першими отримати свій поліс. Щоправда, дехто до кінця не зрозумів, що це за документ. Роз’яснювати взялися старшокласники. Але найбільш недовірливі поспішили додому, щоб одразу розпитати про все у батьків. Далеко не кожна родина може дозволити собі страхування навіть таких найбільших цінностей, як здоров’я дітей. Тому переважна більшість із тих, хто отримав сертифікат, був застрахований вперше в житті.

— Така ідея виникла після того, як поспілкувався із директором однієї з летичівських шкіл, — розповів Василь Федорович. — Адже час від часу виникають нещасні випадки, перед якими стають просто безпорадними і батьки, і діти. Ще поки малеча у школі, поруч є вчителі, які несуть відповідальність за їхню безпеку та здоров’я. Але настає пора літніх канікул, і міські діти опиняються просто на вулиці або в кращому випадку десь у селі у бабусі. Путівки до таборів відпочинку коштують дорогувато, а батькам, які змушені заробляти копійку, вслідкувати за дітлахами важко. Тому й трапляються травми, хвороби, різні нещастя. Мало того, що в сім’ю приходить біда, то ще й частенько буває так, що батьки просто не мають коштів на лікування. Як бути в такому випадку? Першою підмогою повинен стати страховий сертифікат.

Для початку потрібно було визначитись, кому його видавати. Охопити всю область виявилось важкувато. Насамперед фінансово. Тому після спілкування з представниками однієї з провідних страхових компаній країни депутат вирішив розпочати таку добродійну акцію з кількох районів Хмельниччини. А щоб не образити нікого з дітей, охопити вирішили всіх учнів від першого до одинадцятого класу.

— Незрозуміло тільки, чому дехто із чиновників просто в штики сприйняв такий крок, — здивований Василь Шпак. — Скажімо, у самому Старокостянтинові ми без проблем провели цю благодійну акцію, зате в райвідділі освіти з незрозумілих причин наштовхнулись на відмову. Там просто відмовились надавати списки дітей, яких ми хотіли застрахувати: ніякого страхування нам не потрібно. Дивна позиція, годі й говорити. До того ж думкою самих дітей та їхніх батьків ніхто навіть не поцікавився. А даремно. Не так часто сільським дітям доводиться відчувати на собі чиюсь увагу та турботу.

Василь Шпак запевняє, що, навіть попри незрозумілі перепони, всі діти в районі таки отримають свій страховий поліс. Мало того, вже тепер вивчається питання щодо того, щоб подібну акцію повторити і щодо тих малюків, котрі не досягли шкільного віку.

— Цією акцією ми насамперед хочемо показати, що це надзвичайно важлива справа, і у багатьох країнах страхування дітей стало невід’ємною практикою щоденного життя, — каже депутат. — На жаль, для багатьох українських родин вона недоступна через певні матеріальні труднощі. Тож було б зовсім не зайвим, аби благодійники та й держава долучались до таких акцій.

Хмельницький.

Фото автора.