Як відомо, збірній України належить провести два матчі Єврo — проти Франції (15 червня) і Англії (19 червня) в Донецьку. Не сьогодні виникло запитання, чи доцільно повертатися між двома цими поєдинками до Києва. Керівництво нашої команди, припинивши вагання, зваживши всі за і проти, вирішило, що колектив після зустрічі з французами залишиться в Донецьку.

Отже, позавчора на столичному стадіоні імені Валерія Лобановського українська збірна провела відкрите тренування. А її наставник Олег Блохін (на знімку) перед цим спілкувався з представниками ЗМІ.
— В якому настрої перебувають ваші гравці?
— Одразу після гри зі шведами команда повернулася на базу. У когось були відновлювальні процедури, у когось — робота, але потім я відпустив хлопців. У Кончі-Заспі вони знову зібралися сьогодні зранку. Пройшли медобстеження. У всіх нормальний стан. Провели ретельний розбір нашого матчу зі Швецією. Ніякої ейфорії не спостерігається. Останні 10 хвилин у матчі з шведами могли звести нанівець роботу, яку команда виконувала протягом 80 хвилин. Забракло часу для того, щоб спеціально попрацювати над деякими моментами. Ну і, звичайно, вплинуло те, що команда грала вже на фоні втомі, і те, що майже 70 тисяч глядачів гнали її в атаку. Є дрібні проблеми, але до гри з Францією всі футболісти будуть готові.
— Перед початком Євро-2012 Шевченка багато хто списував у тираж. Чи здивувала його гра проти шведів? Можете розповісти, як плануєте його використовувати у двох матчах, що залишилися?
— Мене теж списували як тренера. Тож тут немає нічого страшного. Таке воно життя. Чому Шевченка списали, я не знаю. А як ми його будемо використовувати в наступних іграх, ще вирішимо. Все-таки ми повинні розуміти, що грати доводиться через три дні на четвертий. До того ж на нас у Донецьку чекає 37-градусна спека. Тому варто продумати все, зважити.
— Після матчу зі Швецією ви сказали, що ваша команда повинна краще діяти у завершальній стадії. А що крім цього необхідно поліпшити у грі збірної України?
— Незважаючи на згадані останні десять хвилин протистояння зі шведами, грою свого колективу я задоволений. Але, звичайно, є моменти, які треба поліпшувати. Наступні суперники нам не дадуть створювати стільки гострих нагод, як шведи. Треба суттєво поліпшити реалізацію. Адже не факт, що в кожному матчі ми зможемо створювати по 3—4 небезпечні моменти.
— Чи ставиться завдання перемогти Францією, щоб забезпечити собі вихід із групи? Кого найбільше побоюєтеся у складі французької збірної?
— Якщо не ставити таке завдання, то яке ж тоді треба? Стосовно страху, то ми нікого не боїмося. Ми знайомі з грою французів, у найближчі дні розберемо її детально. Все залежить від того, як зіграє наша команда.
— На чемпіонаті Європи 1988 року збірна СРСР дійшла до фіналу турніру, і тоді в її складі було 10 представників України. Чи могли б ви зараз повторити це досягнення?
— Якби я мав можливість будувати команду, опираючись на базовий клуб, я б із задоволенням так вчинив. Але зараз таке зробити неможливо. Стосовно того, щоб повторити той успіх: а чом би й ні?
— Чи отримали цінну інформацію для себе за підсумками матчу Франція — Англія?
— Побачив, як у другому таймі обидві команди ходили пішки. При цьому в Англії вісім чоловік були позаду — оригінальний варіант. Або Годжсон поліпшив дисципліну в команді, або просто в такому стані перебуває тепер збірна Англії. Хоча, з другого боку, розумію: при тій спеці, що зараз у Донецьку, починати матч о сьомій вечора дуже важко. Тож подивимося, як французи зіграють із нами, як англійці — зі шведами.
— Експерти поспішили назвати матч збірної України проти Швеції чи не найкращим за всю історію її існування...
— Граємо по-різному: і краще, і гірше. Головне, що вдалося перемогти. А як називати матч — це вже справа журналістів, уболівальників. У поєдинку зі Швецією ми дуже часто припускалися помилок. Окремі можна виправити, на решту — бракує часу. А стосовно гри проти Швеції, то головне, що ми зробили приємне глядачам. Окрім того, як тренер ніколи не буду задоволений грою своєї команди. Тому хлопці трошки здивувалися, коли почалася серйозна розмова. Вони перебували у стані невеликої ейфорії і ще не до кінця опустилися на землю.
— Збірна Франції, як відомо, базується у Донецьку, і, кажуть, веде цілеспрямовану роботу, щоб якось пристосуватися до спеки. Наче французькі гравці під час тренувань надягають спеціальні жилети з льодом. Чи ваша команда робитиме щось подібне?
— Ми тоді візьмемо цебро з льодом і будемо з ним носитися по полю. Якщо серйозно, то я маю досвід виступу на такому рівні в умовах гарячої атмосфери: на чемпіонаті світу в Мексиці теж була 37-градусна спека, та ще й на висоті два кілометри. Кидали на себе спеціальні пакетики з водою. Але адаптуватися до спеки практично неможливо.
— Спортсмени — люди забобонні. А результати попередніх матчів нашої національної команди в Донецьку, м’яко кажучи, не викликають радісних спогадів. Як ви збираєтеся розірвати той ланцюг невдач?
— Не знаю, як. Будь-яка традиція колись змінюється. Є надія, що статистику матчів збірної в Донецьку ми зламаємо у найближчих двох іграх і вболівальники в Донецьку підтримуватимуть нас так активно, як це було під час зустрічі зі Швецією в Києві.
— Що скажете про те, що фаворитами у нашій групі одразу після жеребкування назвали Францію й Англію?
— Лаяли нас у пресі напередодні старту Євро-2012 капітально. Мовляв, туркам програли, австрійцям також, команди, складу немає, гри також ніякої, нічого немає... Тому я й висловив свої претензії відносно цього. Гравці також читають пресу, і їм не все подобається в тих публікаціях.
Он Блан каже, що його команда — аутсайдер групи. Напевно, лукавить пан тренер. Французи задають тон у світовому футболі. У нас складна група. І я подивлюся, як Англія й Франція обіграватимуть Швецію. Ця збірна — той ще горішок, спробуй його розколоти. Ми виграли перший матч, але це нічого не значить — нам потрібно брати очки і в матчах з французами та англійцями.
Фото Володимира КОТЛЕНКА.
Спекотно: ще по одній.