У дні проведення Євро-2012 у Львові виникли два футбольні центри — це стадіон «Арена Львів» і фан-зона біля оперного театру. Під час знакових матчів вони можуть конкурувати між собою за кількістю глядачів. На першу гру збірної України у фан-зону прийшли близько 30 тисяч вболівальників.

Уявіть собі величезну площу завдовжки 300 і завширшки 100 метрів від оперного театру до кав’ярні «Віденська кава». Величезний екран перед оперою, а з боків — численні намети з їжею, напоями та сувенірами. Під час футбольних баталій сюди ледве встигають підвозити пиво. Розігріті вболівальники не стримують емоцій від футболу та Львова.

«Я відкрив для себе Львів, — каже Герберт із Мюнхена. — Привітні люди, чудова кухня й смачне пиво».

До нього приєднується Серж із Португалії: «Якщо трьома словами, то Львів — це чарівне, магнетичне та незабутнє місто».

Американець Пол трьома словами так охарактеризував Львів: «Гостинність, краса і відпочинок».

Останній матч, між командами Данії та Португалії, зібрав близько 17 тисяч глядачів. Поряд із фан-зоною — грандіозний костел Петра і Павла. Перед матчем отець Йосафат правив Богослужіння португальською мовою, на якому були піренейські вболівальники. Для них служба Божа рідною мовою стала несподіванкою. Отець Йосафат кілька років прожив у Лісабоні. Текст відправи вивчив досконало. «Ми проходили повз храм і почули португальську. Тому зайшли, — каже Антоніо Фігейреу. —Здивувалися, коли почули, що костелу понад 400 років».

Літургії іноземними мовами відбуваються також у храмах Пресвятої Євхаристії та Преображення Господнього. У вихідні помолитися приходить до 200 іноземців. За кілька сотень метрів від фан-зони в міській ратуші можна поспілкуватися зі знаменитостями, які приїхали на футбол. Мер польського міста Жешув Таудеш Ференц привіз у подарунок Львову шоколадну бутсу Андрія Шевченка. Він не приховував свого захоплення українським футболістом: «Ця бутса — найкраще свідчення того, що Шевченко заб’є голи ще й у наступних матчах».

Мер розповів ще одну новину: усі готелі в Жешуві заповнені на 100 відсотків. Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд разом із керівником російського консульства Олегом Астаховим переглядали матч Росія—Польща в «Хмільному домі Роберта Домса», що поряд зі Львівським пивзаводом.

У Львові Євро-2012 настільки добре організовано, що не має причин для втручання консулів. Траплялося лише, що хтось загубив документи або заблукав у місті. Та волонтери в жовтих футболках швидко допомагали.

У фан-зоні гості зазвичай вболівають за нашу збірну й щиро горланять на вулицях Львова: «Ук-ра-ї-на»!

 

Львів.

Фото Маріана Стрільціва.

Вболівальники з Данії у фан-зоні Львова біля оперного театру.