Рано вранці у корпункті «Голосу України» пролунав дзвінок. Наш відданий читач і передплатник із села Ленінське Апостолівського району Володимир Антонович Іваненко не приховував обурення:

— Ну, про нашу проблему з водою ви знаєте (журналістський десант недавно побував у гостях у родини Іваненко і готує з цього приводу публікацію. — Авт.), а тепер друге лихо: у нас взагалі не працюють Перший національний і канал «Україна». Мало того, що без води, так тепер і футбольний чемпіонат подивитися не можемо. Почуваємо себе на задвірках цивілізації. Допоможіть!

Дніпропетровськ розташований за 300 кілометрів від Ленінського. Я не є футбольним фанатом, але не змогла не включити телевізор після того, як почула галас юрби за вікном: українська команда забила свій перший гол у грі зі шведами. Як і вся країна, спостерігала за грою нашій збірної до опівночі. А наступного дня в місті було багато машин з національними прапорами, відчувався смак перемоги.

Я це до того, що Дніпропетровськ задвірками цивілізації начебто не назвеш. Але недавно половину міста залишили без води на три дні — тож привіт Ленінському. А все, що нагадує тут про Євро, — то це футбольні мотиви в рекламі й поодинокі намети із сувенірною продукцією. І це в мегаполісі, де є свій футбольний клуб, маса фанатів і який серйозно претендував на те, щоб приймати в себе Євро.

У Дніпропетровську найкращим місцем для перегляду ігор чемпіонату міг би бути Фестивальний причал на набережній Дніпра. Але саме напередодні матчу Україна — Швеція екран тут чомусь розібрали. Нібито через відсутність ліцензії в організаторів фан-зони.

— Ліцензію на публічну трансляцію надсилає УЄФА електронною поштою. Ти її роздруковуєш, ставиш печатку компанії — і ця ліцензія дійсна, — розповіла міському 34-му каналу Ганна Лех, організатор фан-зони. Каже, хотіли, як краще: великий екран, площа, яка вміщає п’ятдесят тисяч чоловік плюс цікава шоу-програма до початку матчів. Але місцева влада виявилася не зацікавленою в цій ініціативі. Чи може взяли гору якісь інші інтереси?

І тільки з 21 червня до 1 липня у Дніпропетровську на площі Леніна відбуватиметься фан-фестиваль KІA FAN FEST, під час якого можна буде подивитися прямі трансляції матчів Євро-2012. Про це повідомив начальник управління молоді та спорту Дніпропетровської міської ради Руслан Буленок.

— Площа Леніна вдало розташована з огляду на технічні можливості трансляції матчів. На цій території розміщено два великі проекційні екрани: один на торговому центрі «Пасаж», другий — безпосередньо на площі. Матчі чемпіонату транслюватимуться ввечері в прямому ефірі, а вдень можна подивитися їхні повтори. Крім того, щодня в період проведення заходу на дніпропетровських уболівальників чекатимуть розважальна програма й промо-акції. Всі відповідні міські служби й управління готові до їхнього проведення, — зазначив Руслан Буленок.

Єдине, про що забув розповісти міський чиновник: площа Леніна вміщує набагато менше вболівальників, ніж міг би вмістити Фестивальний причал. Крім того, із двох боків вона обмежена жвавими магістралями центрального проспекту. А головне — тут зараз неймовірна спека, а вкритися від неї ніде. Замість улюбленого дніпропетровцями фонтана біля Центрального універмагу прохолоду можна відчути хіба що катаючись на каруселі, встановленій саме між «Пасажем» і ЦУМом. При цьому ніхто не запитав у вболівальників, чи потрібні їм промо-акції, які, швидше за все, і відіграли вирішальну роль в організації фан-зони. Тільки до чого тут тоді Євро?