Негативні стадіонні емоції не зашкодять польсько-російським відносинам. Такий підсумок телефонної розмови прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска з президентом Росії Володимиром Путіним щодо вівторкових інцидентів на вулицях Варшави перед і після футбольного матчу збірних двох країн в рамках Євро-2012.
Ініціатором бесіди виступив глава російської держави. Обидва лідери були одностайні в тому, що хуліганів слід переслідувати незалежно від національності. Польський прем’єр звернув увагу, що інциденти стосувались окремих осіб, абсолютна ж більшість поляків і росіян святкували у Варшаві в хорошій атмосфері.
Під час брифінгу для журналістів прем’єр Туск наголосив: «Конфлікти між фанами не мають політичного характеру. Це не Польща і Росія зіткнулись на вулицях Варшави, а кілька сотень дурнів і з одного, і з другого боку хотіли довести, що є важливішими за Євро. Тому не слід надавати цій події високого рангу».
Тим часом, на підставі аналізу матеріалів міського моніторингу та власного відеоспостереження, польські стражі порядку проводять подальші оперативні заходи з пошуку та арешту хуліганів по всій Польщі. За останніми даними МВС, кількість затриманих хуліганів зросла до 230 осіб, серед яких, окрім представників названих в попередньому номері «Голосу України» національностей, виявився також алжирець. Уточнений баланс потерпілих такий: 17 поліцейських і 140 цивільних осіб, серед яких не лише псевдофанати, а й, на жаль, волонтерка із фан-зони і санітар, котрий надавав допомогу потерпілому. Отримані поранення не становлять загрози для життя жодного із потерпілих. З’явилися й нові факти подій 12 червня. Зокрема, під час півторакілометрові ходи російських фанів до Національного стадіону в певний момент над колоною здійняли великий червоний прапор із серпом та молотом. Це запустило маховик «технології бика і червоної шмати», бо саме з цього моменту поодинокі та дрібні спроби сутичок, які мали місце до цього, переросли в широкомасштабну атаку...
Щоб зусилля правоохоронців не були марними, не менш оперативно діють і польські суди. За процедурою «експрес-судів» перші вісім польських псевдофанатів отримали вироки вже 13 червня. Двох засуджено до позбавлення волі. Щодо решти застосовано покарання у вигляді 500 злотих штрафу (приблизно 1250 грн.) або умовного позбавлення волі терміном від 3 до 12 місяців. Учасникам безпорядків на вулицях Варшави інкримінується передусім порушення недоторканності поліцейського, образа працівника правоохоронних органів при виконанні та участь у нелегальних зборах. За прискореною процедурою в четвер мали розглянути справи ще понад 120 хуліганів, матеріали щодо яких встигли підготувати слідчі. Учасників, справи яких не встигнуть розглянути впродовж 72 годин, судитимуть вже у нормальному режимі.
Але найвідчутнішим на сьогодні стало покарання дисциплінарної комісії УЄФА для Російського футбольного союзу (РФС). За вибрики вболівальників російської збірної на стадіоні у Вроцлаві 8 червня (побиття стюардів, вивішений заборонений банер та кинутий на футбольне поле феєрверк) федерації доведеться викласти 120 тисяч євро. Якщо такі інциденти повторяться, попереджає УЄФА, росіяни втратять 6 очок у відбірковому турнірі до Євро-2016. РФС має три дні на апеляцію.
 
Варшава.