Науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розробили загальну концепцію туристичного маршруту святими місцями дохристиянського періоду в регіоні. 

Ще 2007 року Карпатська експедиція виявила понад дві сотні не відомих досі пам’яток, у тому числі понад 40 скельних гірських святилищ. Особливий інтерес у археологів викликають капища, розташовані біля Чорної гори, на Сокільському хребті, Лисині Космацькій, у Терношорах, Завоєлах. Існує навіть гіпотеза про те, що знахідки на горі Піп Іван Чорногірській є одними з найбільших релігійних осередків слов’ян, описаних у Х сторіччі арабським мандрівником Аль-Масуді. Нині над їх вивченням працює доктор історичних наук, професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк. Він розробив карту, де позначив місцезнаходження понад ста історичних об’єктів. Унікальним місцям уже придумали гідну назву — «Восьме чудо світу».

— Такі проекти відкривають великі перспективи для соціально-економічного розвитку області, — вважає ректор університету Ігор Цепенда. — Адже, якщо ці маршрути запрацюють, у зону уваги туристів потрапить багато населених пунктів, які раніше про це не могли й мріяти. Це дасть поштовх для розвитку сфери послуг.

На його думку, найкращий спосіб зацікавити туристів дохристиянськими пам’ятками — міфологізувати їх. «Надання туристичній діяльності етнонаціональних рис — одне із завдань, що їх ставить перед собою керівництво університету.

— У світі є багато місць, де будь-який камінь, якщо його добре обіграти, притягує до себе мільйони подорожуючих, — каже Ігор Цепенда. — Натомість ми маємо унікальні артефакти, які є творінням людських рук, які справді несуть у собі енергетику і силу, але ми ще не навчилися їх подавати.

Проектами вчених зацікавився гірськолижний туристичний комплекс «Буковель». Його представники заявили, що готові взятися за упорядкування сакральних місць. Може виявитися, що святилища на Прикарпатті є найдавнішими у Європі.

Фото автора.