Власниками таких документів учора в Європейському містечку, що у Києві, стали усі, хто взяв участь в акції «Прийди і виміряй свій рівень здоров’я». Сьогодні в Україні 50 відсотків смертей трапляється внаслідок ішемічної хвороби серця. Катастрофічна ситуація склалася і зі здоров’ям дітей: лише 7 відсотків школярів мають задовільний функціональний стан організму. Головна причина цього полягає в тому, що турбуватися про свій організм ми починаємо лише тоді, коли, як кажуть, «припече». Проте, на думку лікарів-санологів, які переймаються проблемою здоров’я, про власне тіло слід дбати постійно: вести здоровий спосіб життя, не цуратися спорту, консультуватися з фахівцями з центрів здоров’я, які, на щастя, ще збереглися у великих містах.

З’ясувалося, вимірювати здоров’я зовсім нескладно. Для цього використовують спірометр, що показує об’єм легень, динамометр — м’язову силу, апарат для вимірювання тиску та пульсометр. Лікар-санолог Володимир Гаврилюк розповідає, що ці прості тести часом дають зовсім неочікуваний результат — ті пацієнти, які вважали себе абсолютно здоровими, отримують за відповідною шкалою показники нижче від середнього.
«Це не означає, що вони хворі, просто їм треба звернутися до фахівців і вберегти себе у такий спосіб від можливих проблем», — каже лікар. У народі є приказка: де тонко, там і рветься. Саме такі «тонкі» місця організму й варто виявити раніше, ніж вони перетворяться на захворювання. За словами Володимира Гаврилюка, раніше здоров’ям на науковому рівні займалася переважно спортивна медицина. Але тепер, коли здоров’я навіть серед дітей стає рідкістю, така медицина має стати загальнодоступною. Організатори акції «Прийди і виміряй свій рівень здоров’я», серед яких кафедра спортивної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Шупика та міжнародний благодійний фонд «Здоров’я українського народу», сподіваються у такий спосіб пропагувати здоровий спосіб життя та модуи на здоров’я.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.