Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у програмі «Про головне» на Першому Національному каналі. Під час розмови йшлося про актуальні питання сьогодення і, звісно, про свято вболівальників — Чемпіонат Європи з футболу.
Володимир Литвин, зокрема, висловив переконання, що приклад об’єднання в радості, продемонстрований під час чемпіонату, ми повинні взяти на озброєння. «Для мене і, переконаний, для мільйонів людей це була щаслива мить. На превеликий жаль, у нас мало таких підстав для торжества, але вірю в те, що нас має об’єднати успіх, результат», — сказав він.
Про Євро
Глава парламенту висловив сподівання, що і Європа, і вболівальники будуть задоволені рівнем проведення чемпіонату. «Думаю, люди, які дивитимуться чемпіонат по телебаченню, і гості, які прибули й прибуватимуть до України, переконаються: ті страхи, які нагніталися, не мають під собою жодного підґрунтя. Україна стане більш зрозумілою, прийнятною і підтвердить свою європейськість»,— зауважив він.
В. Литвин переконаний: футбольне свято наблизило нас до європейських стандартів. Принаймні, якщо брати за приклад зведення чотирьох красенів-стадіонів, на яких людина відчуває себе справді цивілізованою. Щоправда, глава парламенту зізнався, що мав сумніви відносно того: чи все встигнуть зробити і навіть мав дискусії з урядовцями з цього приводу. «Ми можемо, коли це потрібно, коли вже піджимають строки. Якби ще навчитися планувати наше життя і працювати ритмічно — нам би ціни не було», — сказав він.
Щодо іміджевих прорахунків, Голова Верховної Ради зауважив, що проблема є і заперечувати її було б нерозумно. За його словами, маємо розширювати коло друзів. А відтак, треба бути більш відкритими, зрозумілими і мотивувати наші дії, поведінку в усіх питаннях, починаючи з організації бізнесу і закінчуючи реалізацією того, що ми стверджуємо під час зустрічей і переговорів на різних рівнях. «Слово має супроводжуватися практичними діями», — переконаний він.
Про тероризм
За словами глави парламенту, від проявів тероризму не застрахований ніхто, жодна країна світу. Щоб вболівальники почувалися безпечно, зауважив політик, ми за звичкою перестраховуватися зробили й робимо набагато більше, у тому числі й за рахунок наших людей, створюючи їм значні незручності. «Дивлячись на цю проблему, не варто забувати: наші люди, мешканці міст, в яких відбувається Євро, мають такі ж права, як і гості».
Водночас глава парламенту повідомив, що на засіданні Ради національної безпеки і оборони обговорювалася низка проектів рішень, які були матеріалізовані у вигляді законів, у т. ч. щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиві повідомлення про замінування, використання вибухових речовин, незаконне виготовлення, зберігання та розповсюдження зброї та складових частин для її виготовлення. Верховна Рада розглянула ці законопроекти. Деякі з них, зауважив В. Литвин, були «надто сирими», і їх повернули до уряду на доопрацювання. Рішення було прийнято лише щодо посилення відповідальності за неправдиві повідомлення про замінування. «Проблема в необхідності прийняття рішення є, але не за рахунок низької їх якості, і не за рахунок обмеження прав і свобод наших громадян. Тому роботу у цьому плані буде продовжено», — наголосив він.
Щодо закидів про расизм в Україні, то, за словами Голови Верховної Ради, нерозумно заперечувати наявність поодиноких гасел, вигуків і, можливо, практичних дій. Але системи, існування якихось організацій чи структур, які б сповідували нетерпимість чи расизм — в Україні немає. 
Про мову
Глава парламенту зізнався, що стримував внесення законопроекту про засади державної мовної політики наскільки це було можливо і неможливо. «Всі терміни збігли, і питання потрібно було розглядати. Щоправда, серед пріоритетів, як показують соціологічні дослідження, це питання в третій десятці», — зазначив він. Водночас, якби не було цього питання, придумали б інше, яке розводило б і поляризувало суспільство.
«Ми повинні розуміти, що йдеться не лише про задоволення мовних проблем людини, мова йде про єдність держави. Проблема надзвичайно важлива і надзвичайно складна, і я закликав і закликаю всіх наших спеціалістів з мовного питання — а політики нині всі стали спеціалістами — підходити надзвичайно відповідально», — апелював Володимир Литвин.
Нинішній закон про засади державної мовної політики, за словами Володимира Литвина, певною мірою розвиває закон про мови в Українській РСР (1989 року). Він погодився, що старий закон потребує певної модернізації. Але не за рахунок української мови, як це пропонують ініціатори.
Про відміну депутатської недоторканності
Розгляд цього законопроекту запланований на 5 липня. Однак це передвиборний хід, переконаний Володимир Литвин. Оскільки, навіть якщо цього дня документ буде проголосований і направлений до Конституційного Суду, до виборів його не встигнуть ухвалити в цілому.
А в тому, що цей закон необхідний — Голова Верховної Ради не сумнівається. Однак, за його словами, кандидати у депутати мають підписати зобов’язання: після виборів серед першочергових розглянуть законопроект про відміну депутатської недоторканності.
Про перегони
Допоки парламентські перегони відбуватимуться за партійними списками, країну колотитиме, переконаний Голова Верховної Ради.
«Я не сприймаю усіма фібрами своєї душі вибори за партійними списками. І Народна партія, яку я представлятиму, братиме участь у виборах виключно у мажоритарних округах»,
— зазначив він. Політик має «піти в округ», аби виборець дав йому об’єктивну оцінку.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.