Не може бути в суспільстві, яке є багатонаціональним, та чи інша нація провідною чи домінантною, зазначив на прес-конференції 12 червня у Чернігові голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський (на знімку), коментуючи законопроект про мови. На його думку, « у нас є певний баланс у міжнаціональних стосунках». А тому не відповідає дійсності наголошення на тому, що в Україні є нації, що утискаються, що розглядаються у форматі постраждалих.

«Мовним питанням деякі політики спекулюють, зокрема й опозиційні лідери, які часто між собою спілкуються російською мовою, а людей закликають на протестні акції з питань згаданого законопроекту», — вважає Олег Зарубінський.

Він переконаний: їм потрібно почати насамперед із себе, із своїх дітей з повагою ставитися до української мови. О. Зарубінський повідомив, що з 20 членів фракції Народної партії у Верховній Раді України 18, в тому числі й він, не підтримали ідею введення другої державної мови. Він переконаний, що це питання не вирішиться найближчим часом.

Заступник голови фракції Народної партії у Верховній Раді України розповів про наміри його партійної структури взяти активну участь у виборах до Верховної Ради самостійно, без єднання з іншими політсилами. «Левову частку організаційних, матеріальних, інтелектуальних ресурсів буде зосереджено на перемогу кандидатів від Народної партії в мажоритарних округах», — зазначив він.

Повідомивши про чотирьох членів Народної партії, які боротимуться за депутатський мандат на Чернігівщині, О. Зарубінський водночас зауважив, що під час початку виборчого процесу не виключає узгодження деяких кандидатур із союзниками по парламентській більшості.

Політик позитивно оцінив проведення Євро-2012 в Україні, оскільки після футбольного свята залишаться оновлені аеропорти, сучасні стадіони, дорожні розв’язки тощо. Він прогнозує незабаром збільшення туристів, як це добре засвідчив досвід Португалії, де після чемпіонату потік екскурсантів у цю країну зріс у 4,5 разу.

О. Зарубінський торкнувся і питання газових угод із Росією. Він передбачає, що ціна на газ буде знижена тоді, коли Україна по-справжньому диверсифікує джерела закупівлі газу, щоб не залежати тільки від «Газпрому». Крім цього, політик вбачає вирішальну роль у розв’язанні проблеми енергозалежності від Москви у розвитку сонячної, вітрової електроенергетики, переробки побутових відходів, добуванні розвіданих 11 трильйонів кубометрів сланцевого газу.

 

Чернігів.

Фото автора.