Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко повідомив, що під час поїздки по Черкащині до нього звернулися жителі чотирьох сіл Чорнобаївського району, які повідомили, що вже понад півроку не можуть отримати державні акти на свої земельні паї.
Громадяни розповіли, що на їхні землі претендує товариство «Агро Ко», що належить місцевому олігарху, який повернувся з Росії. За їх словами, усім, хто погоджується віддати йому пай, акт на землю віддають миттєво, натомість, незгодні, яких понад 200 осіб, не можуть отримати документ місяцями. Жителі Чорнобаївського району розповіли, що заступник голови Черкаської обласної адміністрації О. Головко пообіцяв людям віддати паї ще 27 березня, однак цього досі не сталося. Селяни переконані, що тягнуть із видачею документа навмисно, оскільки і чиновники Чорнобаївської райадміністрації, і чиновники Черкаської обласної адміністрації лобіюють інтереси місцевого земельного магната, який зацікавлений скупити більшість земель району.
«Складається враження, що черкаська місцева влада стала на службу земельних олігархів», — наголосив М. Томенко, коментуючи цю історію. «Можна лише уявити, що б уже відбувалось, якби владі вдалося реалізувати задекларовану земельну реформу і легалізувати право купівлі-продажу землі», — додав він.
Заступник глави парламенту назвав цілком очевидним, що в цій історії кілька місяців місцева влада робить усе, щоб «додушити людей» і обманом забрати у них земельні паї на користь нового земельного олігарха. «І якщо так піде й далі, то районами скоро керуватимуть місцеві поміщики чи феодали, яким прислужуватиме місцева влада», — наголосив він.
Микола Томенко також повідомив, що звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою дати оцінку діям заступника голови Черкаської обласної адміністрації, посадовим особам Черкаської обладміністрації та Чорнобаївської райадміністрації, що відповідають за земельні питання, а також з’ясувати, хто несе відповідальність за те, що людям не видають акти на землю.
Прес-служба Миколи Томенка.