Загальна кількість виборців у створених у Луганській області одинадцяти виборчих округах становить майже 1 млн. 840 тис. осіб. З іншого боку, загальна кількість виборців усіх 1406 дільниць цих округів — 1 млн. 792 тис. 738 людей. Різниця становить близько 38 тисяч, або 2,1%.
Як зазначили в Луганській обласній організації Комітету виборців, чисельність в округах і в межах дільниць установлюється Центрвиборчкомом, виходячи з даних Державного реєстру виборців. В обох випадках йдеться про людей, виборча адреса яких знаходиться в рамках території відповідного округу або дільниці.
Отже, кількість виборців, які проживають у межах звичайних дільниць, включених в округ, має дорівнювати кількості виборців в окрузі. Проте виходить інша картина.
За оцінкою експертів ЛОО КВУ, ця різниця утворилася у зв’язку з особливістю відбиття в Державному реєстрі відомостей про громадян, які знялися з реєстраційного обліку за колишнім місцем проживання, але з різних причин не зареєструвалися в новому. Такі виборці продовжують ураховуватися «старим» органом ведення реєстру, будучи, по суті, «мертвою душею». У Комітеті виборців не виключають наявності ризику, що «такі «мертві душі» зусиллями несумлінних співробітників відділів ведення Держреєстру можуть опинитися в списках виборців. А їхні прізвища використані для організації «каруселей».
 
Луганськ.