Учасники прес-конференції на київському НСК «Олімпійський», де підбивали підсумки перших днів Євро-2012, назвали виграш збірної України у поєдинку зі Швецією винагородою за довгі роки підготовки. З представниками ЗМІ спілкувалися віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, президент Федерації футболу України, член Виконкому УЄФА Григорій Суркіс та директор турніру в Україні Маркіян Лубківський.
— Ми маємо чудове свято в Україні, фантастичний фестиваль, справжню казку, — зазначив Г. Суркіс. — Я хочу подякувати вболівальникам, котрі прийшли вчора на НСК «Олімпійський». Перемога нашої команди принесла всім незабутні емоції.
Керівник ФФУ особливо зазначив величезну роботу, проведену в процесі підготовки до Євро-2012: «2007 року в Кардіффі Україна та Польща були винагородженні цим турніром. То був великий момент, однак наступні три роки були складними. Утім, Президент України Віктор Янукович та його команда виконали неймовірну роботу. У квітні 2010-го важко було уявити, що ми досягнемо цього».
— Роки підготовки минули дуже швидко, і турнір уже розпочався, — зазначив Борис Колесніков. — У всіх аеропортах після першого туру спостерігається збільшення кількості заявок на прийом чартерних рейсів. Така динаміка, очевидно, пов’язана з тим, що перші іноземні фани, які вже відвідали Україну, діляться своїми враженнями та власним прикладом доводять, що їхати в нашу країну безпечно.
Борис Колесніков також назвав суму, яку українською стороною витрачено на підготовку до Євро-2012, — 5,5 мільярда доларів. «Спортивна складова — 800 мільйонів доларів. У тому числі будівництво стадіону в Києві — 550 мільйонів доларів, львівського стадіону — 200 мільйонів, ще 50 мільйонів було виділено на харківський. Близько 4,5 мільярда доларів було надано на будівництво аеропортів та інших об’єктів інфраструктури. Обсяг витрат на обслуговуючий персонал становив 55 мільйонів».
Маркіян Лубківський доповів про підсумки перших днів чемпіонату, зазначивши: «Чотири із 16 матчів на теренах України відбулися. Вони показали нашу високу готовність. Утворилася незабутня атмосфера свята, ми отримуємо величезну кількість позитивних відгуків від уболівальників, гостей приймаючих міст. Іноземці не очікували такого рівня сервісу, такого приязного ставлення».
Спільні турніри неможливі
Просто дивуєшся нашим російським колегам, котрі не проминуть жодної нагоди порушити тему спільного чемпіонату. Їх, як кажуть, у двері виштовхують, а вони у вікна лізуть.
Запитання на цю тему на прес-конференції на НСК «Олімпійський» Григорію Суркісу поставив кореспондент одного московського видання.
— Протягом останнього року ми постійно обговорюємо доцільність об’єднання двох наших ліг в одну, — відповів президент ФФУ. — Скажу, що спільний чемпіонат просто неможливий. Причин достатньо. Це й розходження в законодавствах обох країн, і різні валюти. І потім — такий турнір елементарно суперечитиме принципам УЄФА.
Є ініціатива окремих клубів проводити спільний Кубок Росії й України. Але де знайти для нього вікна в календарі? Це робити дедалі складніше...