За чотири дні аеропорт «Донецьк» імені Прокоф’єва прийняв 175 літаків та відправив 161 — як чартерних, так і регулярних. При цьому міжнародними рейсами прибули понад 13 тисяч пасажирів, внутрішніми — майже 4,5 тисячі. Як повідомили в аеропорту, із початку Євро-2012 до міста прибули 5 рейсів із Англії (Лондон та Бірмінгем), 6 — із Франції (Париж та Ліон) та 11 — з Польщі (Варшава і Краков). Середньодобове завантаження аеропорту зросло у 2,5 разу.

Ще півтори тисячі іноземних уболівальники скористалися залізничним транспортом: у день матчу Франція — Англія майже всі поїзди, що прибували до шахтарської столиці, були заповнені на сто відсотків. Враховуючи підвищений попит на поєдинки за участю збірної України, які відбудуться в Донецьку 15 і 19 червня, додатково сформовані состави із Києва. Найчисельніший десант уболівальників висадився із сусідньої Росії — 16 тисяч чоловік, які приїхали переважно на власних авто чи мікроавтобусах.

Місцева влада в цілому задоволена перебігом футбольного чемпіонату. За словами міського голови Олександра Лук’янченка, враховуючи уроки першого матчу, уваги потребують три питання. По-перше, фан-зона розпочинатиме роботу раніше на три години — о 12.00. По-друге, громадський транспорт, який курсує на час чемпіонату цілодобово, потребує кращої роботи. По-третє, виникла проблема із паркуванням приватних авто, на яких приїхали вболівальники. При цьому виділені містом паркінги УЄФА залишалися майже порожніми.

«Я вів переговори із відповідальним у Донецьку від УЄФА із питання використання тих паркінгів, які ми збудували за їхньою рекомендацією, — пояснив міський голова. — Вони взяли їх під свою юрисдикцію, а ті в підсумку виявилися порожніми. Ті, хто приїхав на матч, — особливо це стосувалося російських уболівальників, — залишали автомобілі уздовж доріг. На деяких стоянках, які не потрібні УЄФА, ми будемо із міським управлінням державтоінспекції розставляти машини, щоб уникнути заторів на дорогах. Це серйозний момент для служб міста».

Спеціальними шатл-басами за маршрутом аеропорт—стадіон—фан-зона—кемпінг-парк скористалися в день матчу 43 тисячі осіб. Безплатно у день гри громадським транспортом можуть їздити вболівальники із квитками на стадіон, в усі дні чемпіонату — волонтери приймаючого міста.

Фан-зона у Донецьку вже встигла встановити рекорд Євро-2012 серед приймаючих міст за... кількістю випитого пива. Утім, алкоголь, який цими днями ллється рікою, викликає не лише захоплення, а й тривогу: представники міліції кажуть, що всі дрібні конфлікти, які виникали, були пов’язані із надмірним вживанням міцних напоїв. А двоє іноземних уболівальників, перебравши, взагалі не потрапили на довгоочікуваний матч. Крім того, у 35-градусну спеку зростає кількість сонячних ударів. Міська влада розглядатиме можливість обмеження продажу алкоголю на час чемпіонату у магазинах, які прилягають до офіційної фан-зони, зазначив Олександр Лук’янченко. Щодо території навколо стадіону, то за чотири години до матчу та дві години після гри в торгівельних закладах заборонено продаж алкоголю у скляній тарі.

«Рекомендуємо іноземним громадянам усе-таки дозувати кількість уживаних спиртних напоїв, — сказав начальник міського управління міліції Юрій Сєднєв. — Це не стільки нам створює проблеми, адже ми до цього готові, і для нас нічого нового в цьому немає, скільки у них були певні складнощі».

Британський поліцейський допомагає охороняти громадський порядок у Донецьку.

Фото Олега ТОЛСТОВА.