На диво «неформально» стали охороняти зелені насадження у Херсонському лісомисливському господарстві. Майстер лісу цього державного підприємства затримав біля села Музиківки Білозерського району двох браконьєрів, які серед білого дня вирізали акацієву лісосмугу. Та замість того, щоб скласти адміністративний протокол, він просто забрав у них дорогу бензопилку. І пообіцяв повернути її лише в тому разі, якщо спіймані на гарячому ековандали сплатять особисто йому три тисячі гривень. Таких грошей у селян не було, тому вони звернулися до прокуратури, співробітники якої з’явилися на місце передачі грошей посередникові та зафіксували хабар.

За фактом вимагання та отримання його порушили кримінальну справу, слідство у якій уже завершується. Втім, прокурор Білозерського району Руслан Грищук у бесіді з нашим кореспондентом наголосив: це вже не вперше вартові природи намагаються нажитися за рахунок природогубців. «Лісник того само ДП «Херсонське лісомисливське господарство» також затримав і відпустив браконьєрів, «забувши» притягнути їх до адміністративної відповідальності, — каже Руслан Грищук. — На посадову особу державного підприємства склали протокол про корупцію, і суд визнав факт порушення антикорупційного законодавства».
То що для охоронців лісу є пріоритетом — захищати ліс від природогубців чи заробляти на них? Про заробітки нам відомо, а от про якість «захисту» також можна судити за даними вже обласної прокуратури.
— У штаті Державного підприємства «Херсонське лісомисливське господарство» 38 працівників лісової охорони. Перевірка прокуратури показала, що протягом перших трьох місяців нинішнього року всі разом вони задокументували «аж» 43 порушення. Тобто за три місяці кожен охоронець лісу в середньому спромігся «помітити» лише одного браконьєра. Приблизно те саме було й торік, — коментує прес-секретар прокурора Херсонщини Федір Самойленко. — Такий коефіцієнт корисної дії примушує хіба що дивуватися: як це браконьєри зелені легені Таврії досі впень не вирубали?