Події 12 червня у Варшаві можна назвати надзвичайно серйозними, якщо не сказати трагічними...
Цього дня на головній польській спортивній арени Євро 2012 — Національному стадіоні — вирішувалася подальша доля місцевої збірної на чемпіонаті. Однак старання футболістів, які створили справжнє свято для 58 тисяч глядачів на стадіоні, понад 300 тисяч в офіційних фан-зонах і сертифікованих місцях перегляду та майже 15 мільйонів телеглядачів, затьмарили події на вулицях Варшави.
Саме вони, на жаль, потрапили на перші шпальти більшості польських та світових ЗМІ, вдаряючи по іміджу Польщі як співорганізатора Євро-2012. Кілька сотень хуліганів звели нанівець зусилля гостинного народу, який з радістю і доброзичливою відкритістю приймає іноземних гостей.
Почалося все під час маршу російських вболівальників у Варшаві, організація якого викликала багато суперечливих коментарів та оцінок у польських ЗМІ від самого відкриття Євро-2012, коли стало відомо про ці плани. Атмосферу настільки підігріли, що 5 тисяч фанів, які, всупереч очікуванням, не маніфестували жодних політичних уподобань, супроводжували, вірніше пильно охороняли, щільні ряди поліції у повному екіпіруванні та водомет. Але це не зупинило доморощених хуліганів (псевдофанатів, як їх називають у Польщі), для яких кожен привід добрий, щоб проявити себе у властивому для них репертуарі: помахати кулаками, наробити галасу петардами, напустити туману димовими шашками, покидати камінням у стражів порядку.
Коли спроби прорватися в ряди учасників ходи російських фанів не увінчались успіхом, місцеві хулігани різко змінили тактику. Швидко перемістившись до Національного стадіону, почали нападати на вболівальників, які прямували на матч за межами вищезгаданої організованої групи або ж сиділи у прилеглих кав’ярнях. Тут варто зазначити, що під роздачу потрапили не лише росіяни, котрі не залишилися у боргу і вступили у двобій, а й нормальні польські вболівальники. 
Про серйозність ситуації свідчить хоча б те, що поліцейським довелось застосувати не лише водомет і сльозогінний газ, а й гладкоствольну зброю.
Пристрасті не вщухали і під час матчу, і після його завершення. Псевдофанати намагались прорватися в офіційну фан-зону, але і тут на них чекала рішуча відсіч. Вони, мабуть, не знали, що тут практично не було росіян. Кореспонденту «Голосу України» вдалось нарахувати кілька російських прапорів, які, як незламний «Варяг», майоріли у польському морі атрибутів підтримки національної збірної. При цьому місцеві вболівальники цілком толерантно сприймали фанів збірної свого суперника.
Сумний баланс «битви над Віслою», за даними польських ЗМІ, — кілька десятків поранених, в т. ч. 10 стражів порядку. Із майже 400 хуліганів на момент верстки номера було затримано 184: 156 поляків, 24 росіян, одного угорця та одного іспанця. Проте, як запевнив міністр внутрішніх справ країни Яцек Ціхоцький, оперативні заходи триватимуть надалі і «жоден з хуліганів не може спати спокійно», поліція знайде всіх, щоб таким чином «остудити гарячі голови», які хотіли б щось подібне організувати у майбутньому. 
На завершення ще раз повернімося на стадіон. Якщо на матчі-відкритті на варшавській арені, за словами очевидців, були вільні місця, то під час зустрічі з росіянами яблуку ніде було впасти. На трибунах була абсолютна чисельна перевага поляків (понад 30 тисяч). Проте 10 тисяч російських фанів не здавалися і не дуже поступалися у підтримці гравців своєї збірної, скандуючи «Росія, вперед!»
Проте й на Національному, незважаючи на потроєну увагу стюардів після вибриків російських фанів у Вроцлаві, було помічено два інциденти, що кваліфікуються як порушення правил УЄФА.
Так, росіянина, який якимось дивом проніс і зумів підпалити під час матчу феєрверк, затримали. Завершуються формальності, пов’язані з процедурою вислання його з Польщі.
Другий випадок, про який УЄФА поінформувала організація FootballAgaіnstRacіsmіnEurope, стався під час виконання гімну Російської Федерації. Група російських фанів розгорнула величезний транспарант-прапор, який прикрив значну частину їх сектора, із написом «Thіs іs Russіa» та зображенням національного героя країни Дмитра Пожарського, ватажка народного повстання, який керував успішним вигнанням польсько-литовських військ з Росії на початку XVІІ століття.
Дисциплінарна комісія УЄФА прийняла заяву на розгляд і може покарати російську футбольну федерацію, оскільки поява на стадіоні прапорів із не пов’язаними з матчем написами політичного характеру суперечить вимогам союзу.
Варшава.
Фото автора.