У родинному селі провідника ОУН Євгена Коновальця у Жовкіському районі 16-17 червня відбудеться молодіжний патріотичний фестиваль «Зашків — земля героїв».
Як розповів «Голосу України» співорганізатор фестивалю Роман Брезіцький, молодіжні організації вирішили встановити дуже суворі правила. Свято відбуватиметься на природі біля озера без алкоголю та наркотиків. У програмі — народне віче, виступи фольклорних колективів, козацькі змагання, смолоскипна хода від співочого поля до садиби Євгена Коновальця та українська дискотека.
Молодь запрошують прийти на фестиваль у вишиванках. Львівська обласна рада підтримала патріотичний порив. Напередодні свята голова облради Олег Панькевич провів у Зашкові робочу нараду, учасники якої побували у місцевій церкві та на могилах батьків Євгена Коновальця, поспілкувалися з організаторами заходу.
«Досвід Зашкова з ушанування пам’яті земляків, — вважає Олег Панькевич, — вартий наслідування. На сільському цвинтарі встановили хрест і стелу, на котрій викарбувані імена тих, хто загинув від тоталітарних режимів. Це яскраві приклади, на яких можна виховувати молоде покоління». Досі в селах Львівщини були тільки насипані з землі могили, а тепер ще встановлять пам’ятні знаки з іменами полеглих.
У Зашкові працює садиба-музей Євгена Коновальця, на подвір’ї якої встановлено пам’ятник відомому борцю за волю України. Це вже другий монумент, залишки першого, підірваного 1991 року за вказівкою керівництва СРСР, залишилися перед входом до музею як нагадування про нашу непросту історію.
Експонати садиби відтворюють тогочасні події, розповідають про нелегку долю родини Коновальців, серед яких були вчителі та священики.
Львівська область.
На знімку: пам’ятник Євгену Коновальцю в Зашкові.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото Богдана Галицького.