Від початку року «Тернопільводоканал» заборгував енергетикам понад 3,3 мільйона гривень. Причому позики постійно зростали й у травні збільшились ще на 825 тисяч гривень. Загалом розрахунок становив лише 68 відсотків. Енергетикам увірвався терпець і вони попередили про припинення подачі електроенергії на адмінбудівлю та виробничі об’єкти «Водоканалу» з 12 червня. Завдяки втручанню керівників міста й області вдалося домовитися з «Тернопільобленерго» про відтермінування жорстких заходів на тиждень.
На думку директора КП «Тернопільводоканал» Володимира Кузьми, така ситуація склалася тому, що в Україні штучно стримується перегляд тарифів на водопостачання та водовідведення, через що «Водоканали» працюють збитково. Деякі не виплачують зарплату, інші — податки, але здебільшого накопичують борги у енергетиків. У свою чергу, жителі обласного центру за послуги водопостачання та водовідведення винні державі понад 5 мільйонів гривень.
Буревій ламав дерева, мов сірники
Що не день з Тернопільщини, мов з фронту, надходять нові повідомлення про наслідки розгулу стихії. На початку тижня уламками дерев було завалено трасу Тернопіль—Львів у районі села Метенів Зборівського району. Під ними опинився вантажний автомобіль, який довелося визволяти місцевим рятувальникам. Значної шкоди завдав буревій у селі Озерна цього району. Вітер ламав дерева, мов сірники. Не встояв навіть столітній дуб. На місцевій фермі зірвало майже 500 листів шиферу. В одному з домогосподарств без покрівлі залишились житловий будинок, господарське приміщення; уламками шиферу пошкоджено автомобіль. Загалом у Зборівському районі постраждали 30 населених пунктів, у сусідньому Кременецькому — 14. Без електрики тут залишились 110 сіл (загалом по області — 262). Три дні лютувала негода у Підгаєцькому районі. Постраждали сім сіл і сам райцентр. Град розміром з куряче яйце повибивав шибки, пошкодив дахи, знищив усе на присадибних ділянках. На щастя, обійшлося без людських жертв. Наразі у постраждалих селах створено комісії, які складають акти про завдані стихією збитки. Люди сподіваються на допомогу держави. Її вже отримують жителі південних районів, які першими потрапили під удар стихії. Загалом, негода з важкими наслідками «попрацювала» мало не в усіх районах Тернопільщини.