Масштаби розкрадання запасів бурштину на Рівненщині настільки великі, що за сфери впливу над цим доволі вигідним промислом вже борються із застосуванням зброї. Свідченням цього стали події 9 травня в угіддях Клесівського держлісгоспу Сарненського району (про них повідомляла наша газета 13 і 15 травня — Авт.), під час яких вогнепальне поранення отримав один чоловік, ще двоє — травми.
Події набули широкого резонансу. Тому цілком закономірно, що мешканці Рівненщини чекали, чим завершиться розслідування тих травневих тривожних подій, хоча відтоді нічого не змінилося: бурштин як видобували незаконно, так і продовжують видобувати, причому географія копалень розширилася.
Слідство проводилося під контролем та за процесуального керівництва прокуратури Рівненської області. Її прес-служба повідомляє:
«Прокуратурою Рівненської області скеровано до суду обвинувальний акт стосовно дев’яти громадян, які вчинили терористичний акт та інші тяжкі злочини на території регіону.
Встановлено, що ці громадяни — жителі міста Києва, Київської та Житомирської областей, змовившись між собою, прибули у травні 2014 року у Сарненський район з метою порушення громадської безпеки та розподілу сфер впливу щодо видобутку бурштину. Під час зустрічі із місцевим населенням вони заявили про цей свій намір і, щоб залякати селян, вчинили стрілянину із вогнепальної зброї. Внаслідок таких протиправних дій одного місцевого жителя було поранено, ще двоє селян отримали тілесні ушкодження.
Дії учасників злочинної діяльності кваліфіковано органом досудового розслідування за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство), ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.
У ході досудового розслідування було зібрано достатньо доказів вини кожного з учасників кримінальних правопорушень, у тому числі вилучено у них двадцять одиниць вогнепальної зброї і набої до неї. Фігурантам кримінального провадження обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, застави та особистого зобов’язання».