На цьому під час зустрічі з керівниками силових відомств наголосив Президент Петро Порошенко (на знімку).

«Далі затягувати з цією справою ми просто не маємо права. Жодна смерть не має залишитись без покарання тих, хто виконував і організовував виконання цих злочинів», — сказав глава держави та закликав керівників силових органів пришвидшити розслідування всіх злочинів, вчинених проти учасників протестів на Майдані.

На переконання Президента, той факт, що підозрювані у цих злочинах особи втекли з України, не перешкоджає їхньому засудженню та притягненню до відповідальності. «Ініційований мною закон дає нам підстави для заочного засудження», — зазначив П. Порошенко та нагадав, що Україна також подала звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, щоб колишнє керівництво країни на чолі з Януковичем понесло покарання згідно з міжнародним правом.

«Суспільство має знати, що влада сьогодні діє ефективно та що ті, хто вчинив злочин, вже опинилися або опиняться на лаві підсудних», — цитує главу держави його прес-служба.

Генеральний прокурор Віталій Ярема, інформуючи Президента про хід розслідування злочинів проти учасників протестів та про взаємодію в цьому питанні з Міжнародним кримінальним судом, зазначив, що у вівторок до Києва прибув представник міжнародного прокурора, який детально знайомиться з матеріалами справ, після чого вони будуть передані до Гааги. За словами В. Яреми, він також пообіцяв сприяти оголошенню у міжнародний розшук колишніх високопосадовців, щодо яких є докази причетності до скоєння злочинів на Майдані.

Що стосується конкретних судових справ, то Генпрокурор повідомив, що до суду вже направлено сім кримінальних проваджень щодо 13 осіб, які вчинили злочини проти учасників протестів. Триває розслідування масового розстрілу людей на вулицях Інститутській і Грушевського та в Маріїнському парку, а також злочинів, вчинених проти автомайданівців.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також доповів про перебіг розслідування вбивства журналіста газети «Вести» В’ячеслава Веремія, обставин загибелі Сергія Нігояна, Михайла Жизнєвського, масових розстрілів на вулиці Інститутській. «По вбивству В’ячеслава Веремія встановлені як замовники, так і виконавці вбивства, і їх оголошено у міжнародний розшук», — сказав міністр.

Голова Служби безпеки Валентин Наливайченко повідомив про затримання та арешт генерала з колишнього керівництва СБУ, який підозрюється в організації співпраці з групами офіцерів ФСБ Росії. За його словами, нині встановлюється перелік осіб, які були причетні до планування та скоєння злочинів, та з’ясовується причетність іноземців до цих подій. Крім того, були затримані колишні «беркутівці» та представники спецназу міліції.

Під час наради з проблем протезування осіб, які отримали важкі поранення в зоні антитерористичної операції, Президент Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну та своєму радникові Ользі Богомолець забезпечити лікування за кордоном 12 хворих, яких немає можливості протезувати в Україні. Це протезування може бути профінансовано за рахунок трастових фондів, про які було домовлено під час саміту НАТО у Ньюпорті.

Також глава держави доручив міністру закордонних справ звернутися до структур НАТО щодо обладнання в Україні нейро-реабілітаційного центру.

За словами О. Богомолець, загальна кількість тих, хто потребує протезування, становить 75 осіб, з них 55 — військовослужбовці й 20 — цивільні. «Гроші на протезування постраждалих в зоні АТО вже виділені з держбюджету, але мова йде про тих, хто не може бути протезованим в Україні, і ми будемо організовувати їх протезування через структури НАТО. Ми отримали висновок від лікарів, що ці 12 осіб потребують дуже складних і сучасних технологій протезування», — сказала радник Президента.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).