В Коаліційній угоді поставлено ще не всі крапки у цьому питанні, а відтак її текст можуть продовжити обговорювати і після попереднього ухвалення.
Поки що документ не готовий, але із-за лаштунків широкому загалу стають відомі окремі моменти, з приводу яких переговорникам вдалося знайти спільну точку бачення. Так, учора стало відомо: всі вони зійшлися на тому, що вибори до Верховної Ради слід проводити за пропорційною виборчою системою з відкритими списками. Про це, зокрема, заявив депутат від Блоку Петра Порошенка Микола Томенко. Це означає, що ми голосуватимемо за конкретного представника тої чи іншої партії.
Водночас у проекті угоди ще не визначилися з тим, за якою системою проводити місцеві вибори. Однак і поспішати з цим питанням, на думку парламентарія, поки що підстав немає.
«Сьогодні, наприклад, стало очевидно, що відповідно до чинного законодавства позачергові вибори місцевих рад неможливі, — сказав він. — Юристи нам говорять, що є певні обмежуючі речі... Ми вже розуміємо, що місцеві вибори, як це й передбачено чинним законодавством, відбудуться у жовтні 2015 року». Однак вже відомо, що в майбутньому кількість депутатів місцевих рад скоротять.
Як випливає зі слів Миколи Томенка, роботи над принциповими питаннями у коаліціантів ще чимало, тож сумнівним видається можливість представити готовий проект угоди вже сьогодні. Однак політик припустив: якщо деякі питання до 14 листопада залишаться неузгодженими, їх можна винести окремо для подальшого обговорення, а текст прийняти за основу.
Від іншого представника Блоку Петра Порошенка Володимира Гройсмана стало відомо, що 
у рамках Коаліційної угоди є домовленість про те, що вже до початку червня треба провести децентралізацію органів місцевої влади і внести зміни до Конституції. 
«Це стосується зміни владних повноважень областей і районів», — сказав він. Тож нові місцеві вибори не лише проводитимуть за новою законодавчою базою, а й під нові повноваження. А от бюджети сільських рад формуватимуть за новим підходом вже з початку наступного року.
Про те, що під час переговорів коаліціантам доводиться мати справу із каменями спотикатися, натякнув ще один учасник процесу — Юрій Луценко. Втім, розповідати з приводу чого саме не можуть домовитися, уточнювати він не став, наголосивши лише на тому, що у всіх п’яти партій є почуття відповідальності за країну.
Водночас він наголосив, що неготовність угоди у жодному разі не впливає на те, що робота парламенту затягується. Адже через вимоги законодавства Рада не може зібратися раніше, аніж першого грудня. Навіть якщо Коаліційна угода буде повністю підписана вже сьогодні, це не означає, що завтра парламентарії могли би зібратися і затвердити новий уряд. Однак нині всі працюють на те, щоби вже в перший день роботи Верховної Ради більшість могла підписати свою домовленість, давши старт процесу обрання керівництва законодавчого органу і формуванню Кабміну.
Як же формуватимуть уряд? Нині ситуація складається так, що кожен суб’єкт коаліції зможе подати свої кандидатури на посади міністрів та заступників, повідомив у телеефірі представник «Народного фронту» Леонід Ємець. За його словами, кожен професіонал, який хоче працювати в Кабінеті Міністрів і знає, як можна підсилити виконання тих чи інших напрямків, може подати свою кандидатуру, або за нього це може зробити фракція. Однак процедуру подання та добір кандидатів на роботу в Кабміні обіцяють зробити відкритою, тож і суспільство зможе дати свою оцінку всім пропозиціям.
Натомість представники ВО «Батьківщина» звернулися до учасників переговорного процесу із пропозицією сформувати позицію стосовно повернення Автономної Республіки Крим і поновлення законності на сході країни. 
На цьому наголосив Андрій Сенченко, вкотре підкресливши, що від його політичної сили немає жодних кадрових пропозицій. «Ми щиро вносимо всі необхідні для країни питання в цю Коаліційну угоду і не оголошуємо жодних ультиматумів, зокрема, щодо включення представників нашої політичної сили до виконавчої влади», — сказав він. За словами політика, представники «Батьківщини» працюють у робочих групах з усіх напрямків, зокрема і в тих, які займаються питаннями безпеки і оборони, аграрної політики тощо. Їхня робота на конструктив спрямована на те, щоби Рада і уряд запрацювали якомога швидше. За арифметикою Андрія Сенченка, яка вочевидь інакша, аніж у Юрія Луценка, зібратися на перше засідання парламентарії можуть вже 21 листопада.
Учора коаліціанти мали намір остаточно визначитися із своїм баченням виборчого законодавства та обговорити конституційну та судову реформи.
Дослівно
Один із лідерів Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко:
«Я не буду розповідати вам про проблеми. Я беру участь у переговорах для того, щоб проблем не стало».