Останнім часом пасажири київської підземки чують оголошення: «Нотаріально завірені копії усіх видів документів не дають права на безплатний проїзд». Ідеться про посвідчення пільговиків, у тому числі пенсійні, які в громадському транспорті слугують «квиточками».

Але чому нас позбавляють можливості уникнути неприємностей з оригіналами документів, які зношуються, губляться, або  крадуть кишенькові злодії, а відновлення — справжня морока? Але ж за копіями, завіреними в нотаріальних конторах, законодавство дозволяє купувати чи продавати нерухомість, транспортні засоби, здійснювати низку багатьох інших дій! То чому за ними неможливо їздити в метро? Власне, на якій підставі Київський метрополітен порушує таке право громадянина?

Ми звернулися до керівника юридичного управління КП «Київський метрополітен» Андрія НИКОНОВА, який пояснив: «На підставі правил проїзду в метрополітені. Бо коли люди в один чудовий день прийдуть з копіями, то нам доведеться зупинити підприємство! Оригінали посвідчень, що дають право на безплатний проїзд, хоч і мають різне забарвлення і розміри, але наші контролери «пізнають» їх візуально. А в разі, коли пред’являтимуться копії, їх потрібно буде кожну вивчити, перевірити справжність печатки. Навіть уявити неможливо, що коїтиметься на пропускних пунктах, якщо туди рушать тисячі пільговиків з копіями документів, що дають право на проїзд. Утім, можливо: через натовпи ми порушимо права інших пасажирів, які не зможуть швидко пройти крізь турнікети. Та й нотаріуси не завжди завірять таку копію. Принаймні ми не бачимо тут іншого шляху, ніж заборонити користуватися копіями. Але якщо редакція підкаже механізм реалізації, то ми вивчимо це питання».

Редакція залюбки підказує. Щоправда, не зовсім зрозуміло, чому юристи київської підземки вирішили, що кожну копію потрібно вивчати й розглядати мало не під мікроскопом? Чи, може, вони вважають, що пільговики пред’являтимуть їх, як зо 20 років тому —- надруковані на аркушику та загорнуті в целофан? Тим часом мало не в кожному кіоску, що торгує різним дріб’язком, і які встановлені практично біля кожного входу в підземку, можна придбати бланки різноманітних посвідчень пільговиків різної форми і кольору  — ті, які візуально впізнають контролери метрополітену. В будь-якій нотаріальній конторі в них унесуть дані з оригіналу і поставлять печатку. То в чім проблема?