Одразу було видно, що шведи хвилювалися, але і наші не менше. У діях українців відчувалася певна скутість і бракувало гостроти, та поступово господарі почали приходити до тями і діяти цілеспрямованіше. І моменти з’явилися. Спочатку Шевченко низом пробив у дальній кут, та не влучив. Потім Воронін так приклався до м’яча, що Ісакссон ледве врятував ситуацію. Коноплянка бив з розвороту небезпечно. А на 38-й хвилині у карному майданчику скандинавів зчинилася справжня паніка, і вони ледве відбилися.
Одне слово, наші суперники в кінці тайму відверто оборонялися, розраховуючи виключно на свого лідера Ібрагімовича, небезпечного в контратаці. І такий момент доля їм подарувала. На 39-й хвилині форвард «Мілана» опинився біля наших воріт і пробив головою у дальній кут. На наше щастя м’яч влучив у стійку і відскочив за межі поля.
Отак із сухим рахунком завершився перший тайм. Однак одразу після перерви шведи таки здійснили задумане. Вони розіграли швидку атаку, яку завершив, вірно, Ібрагімович. Тоді подумалося: тільки б не розклеїлася гра, не опустилися руки у наших футболістів. Але в збірній України є майстер ще знаменитіший від натуралізованого шведа. Шевченко (як ви вже здогадалися, мова йде про нього) завершив чудову атаку ефектним ударом головою. Символічно, що перший гол на чемпіонатах Європи в історії збірної України забив саме він — Шева!
А потім Андрій знову ударом головою після кутового вивів нашу команду вперед — 2:1! Шведи, зрозуміло, кинулися відіграватися. Вони багато рухалися, загострювали гру, весь час попереду шукали Ібрагімовича. Але і він був безсилий врятувати ситуацію. Особливо нервовий момент виник на 77-й хвилині. П’ятов парирував надпотужний удар Ібрагімовича з лінії карного майданчика. Гарматний був постріл, але наш воротар зіграв надійно і майстерно. До речі, як і протягом усього матчу.
— Ми провели важку гру, — сказав після зустрічі тренер скандинавів Ерік Гамрен. — Перший тайм був не дуже цікавий, але другий ми почали набагато краще. Ми вигравали багато єдиноборств. На жаль, після нашого гола українці швидко забили м’яч у відповідь. Намагалися зробити все можливе, щоб врятувати матч. Протягом останніх 20 хвилин мали багато шансів, але забити так і не вдалося.
— Чи зробив Блохін вам сюрприз?
— Сюрпризів не було, бо знали, як гратимуть українці. Але для того, щоб здобувати перемоги, треба мати 11 класних виконавців. У моєму розпорядженні нині лише 5—6. Тож справа не в сюрпризах, а в нашій грі.
На думку Гамрена, його гравці припустилися багатьох помилок, часто втрачали м’яч і це призвело до фатального кутового.
— П’ять м’ячів, забитих головою у наші ворота поспіль — неприємний факт. Але це частина футболу, і нічого з цим не поробиш. Ми намагалися вибивати м’яч при стандартах, але іноді це не вдавалося. Шевченко відмінно діє в карному майданчику, він зіграв просто відмінно. Ми повинні були виграти, тому що Ібрагімович пробив у стійку в першому таймі. Були й інші шанси. Повторюю, що очікував більшого від своїх гравців. Наші скаути орієнтували нас на те, що Україна зіграє у два нападники, і ми були готові до цього. Але Шева діяв відмінно, він великий голеадор. Він зробив результат.
— Що скажете своїм гравцям?
— Моя філософія вимагає паузи у 24 години. Якби ми виграли, то протягом доби раділи б. Але тепер треба зібратися. Адже ми очікували кращого результату. Треба забути цю поразку...
Потім із журналістами спілкувалися тренер збірної України Олег Блохін та герой матчу Андрій Шевченко. До речі, наш нападник визнаний «Карлсбергом» гравцем матчу. Приз динамівцю вручив знаменитий у минулому хорватський футболіст Давор Шукер.
Шевченко:
— Я не міг навіть уявити такого! Дуже щасливий, не можна придумати нічого кращого.
Блохін:
— Ми мали ігрову і територіальну перевагу в першому таймі. Шведи, склалося враження, вийшли здобувати нічию, попереду розраховуючи виключно на Златана. Одразу хочу наголосити на тому, що нам забили, коли наш гравець лежав на бровці, а шведи дограли момент — це не фейр-плей. Тут до них претензії. Другий тайм ми почали не гірше, але пропустили. Я вдячний футболістам, що вони зуміли переломити хід зустрічі. Я незадоволений кінцівкою. Тепер готуватимемося до інших матчів.
— Андрію, як оцінюєте свої дії?
— Я помолодшав на 10 років! Хочу подякувати всім, хто працював зі мною. Півроку тому я навіть уявити не міг, що зможу зіграти на Євро! Останній такий гарний матч я провів місяців 7—8 тому за «Динамо».
— Пригадується 2009 рік, коли ви плакали після перемоги греків на «Донбас Арені». Тепер помстилися?
— Матиму сатисфакцію, коли пройдемо далі. Це історична перемога, але на нас чекають ще два складні матчі. Не має бути жодної ейфорії!
— На ближній стійці воріт Швеції знайшли свою удачу?
— У першому випадку Ярмоленко був гарним асистентом. А другу комбінацію ми награвали на заняттях.
— Ваш останній великий турнір — ЧС-2006. Тоді ви почали з поразки. Які шанси тепер?
— Тоді Іспанія була єдиною сильною командою в нашій групі. Тепер усе навпаки — попереду дві складні зустрічі. Не можна розслаблятися — грати з Англією та Францією буде дуже важко.
— Олеже Володимировичу, ви визначилися вже: чи повернеться команда до Києва з Донецька після матчу із французами?
— Ще ні.
— Зміни у складі в поєдинку з Францією плануються?
— Минула лише година після зустрічі зі шведами, треба розібрати помилки. Коли вивчимо останній матч французів, тоді й прийматимемо рішення.
— Чи вірили, що в другому таймі заб’єте у Бесарабські ворота?
— Андрій Баль сказав, що настав час відкривати Бесарабські ворота. От і послухали його, і відкрили.
— Нічия англійців і французів — це плюс для нас?
— У плані стратегії це добре, але, повторюю: два поєдинки переду, подивимося.
— Ви, либонь, не в захваті від дій оборони...
— Такого я не казав. Загалом у шведів був тільки один момент, якщо не брати до уваги завершальної частини. Така запара була... Нас останнім часом критикували, мовляв, нам бракує фізичних кондицій. Однак сьогодні команда носилася газоном усі 90 хвилин.
Блохін і Шевченко — радість на всіх одна!
 
Грають збірні Франції та Англії.
 
Двобій Тимощука та Ібрагімовича.
Фото Володимира КОТЛЕНКА (спеціально для «Голосу України») і з сайту УЄФА.