Євро-2012. Фінальний турнір.

11 червня. Група D. Франція — Англія. 1:1. Голи: Лескотт, 30, Насрі, 39.
Франція: Льоріс, Дебюші, Евра, Рамі, Мексес, Кабайє (Бен Арфа, 84), Діарра, Малуда (Мартен, 84), Насрі, Рібері, Бензема. Тренер — Лоран Блан.
Англія: Гарт, Джонсон, Террі, Лескотт, Ешлі Коул, Мілнер, Джеррард, Паркер (Гендерсон, 78), Окслейд-Чемберлен (Дефо, 77), Ешлі Янг, Велбек (Волкотт, 90). Тренер — Рой Годжсон.
Рефері — Нікола Ріццолі (Італія).
Донецьк. «Донбас Арена». 47 400 глядачів. 27 градусів.
***
Україна — Швеція. 2:1. Голи: Ібрагімович, 52, Шевченко, 55, 61.
Україна: П’ятов, Гусєв, Михалик, Хачериді, Селін, Ярмоленко, Тимощук, Коноплянка (Девич, 90+2), Назаренко, Воронін (Ротань, 85), Шевченко (Мілевський, 81). Тренер — Олег Блохін.
Швеція: Ісакссон, Лустіг, Меллберг, Гранквіст, Мартін Ольссон, Ларссон (Вільгельмссон, 68), Ельм, Чельстрьом, Тойвонен (Андерс Ольссон, 62), Ібрагімович, Розенберг (Елмандер, 71). Тренер — Ерік Гамрен.
Рефері — Джюнейт Чакир (Туреччина).
Київ. НСК «Олімпійський». 64 290 глядачів. 26 градусів.
На думку фахівців
Збірна Англії на дуже непоганому рівні провела стартовий поєдинок на Євро, де зіграла внічию із французами. Про це після матчу в Донецьку заявив тренер англійців Рой Годжсон:
— Звичайно, Франція є одним із фаворитів групи D. Грати з нею було дуже важко. Ніхто з наших футболістів сьогодні не підвів команду, але провести останню третину поєдинку можна було й краще.
Жодна з команд у зустрічі англійців з французами не заслужила на перемогу більше за іншу. Такої думки наставник збірної Франції Лоран Блан. «Парадокс, але ми почали грати лише тоді, коли пропустили. Суперник поставив нас у скрутне становище», — визнав він.
Дуель Златана Ібрагімовича та Андрія Шевченка була ключовим епізодом гри першого туру між Україною та Швецією. Таку думку висловив відомий футбольний експерт росіянин Євгеній Ловчев:
— 20 чоловік бігали, а два майстри робили гру — я про Ібрагімовича та Шевченка. Таким людям, як Шевченко, Бог подає, — сказав колишній оборонець московського «Спартака». — Здавалося, і в «Динамо» він не завжди виходить в основі, і травми йому допікали. Подейкували про закінчення кар’єри Шеви. А він видав такий матч.
Ця збірна Блохіна більше націлена на атаку, ніж команда зразка 2006 року. Швеція спочатку грала на контратаках, а потім так люто штурмувала ворота України, що щиро вболіваючи за українців, мені було шкода і шведів. У збірних Франції та Англії багато майстрів. Але на такому напруженні і пориві українці можуть упіймати свій шанс, стати першими або другими у групі і пройти далі...